in ,

Europese Commissie waarschuwt voor permanente grenscontroles: “Als Schengen sterft, zal Europa sterven”

De Europese Commissie heeft voor permanente grenscontroles in de Schengen-zone gewaarschuwd. “Als Schengen sterft, zal sterven”, zegt Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap. De Europese Commissie heeft tijdens een ontmoeting tussen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken voor permanente grenscontroles in de Schengen-zone gewaarschuwd.

“Als Schengen sterft, zal Europa sterven”, zei Dimitris Avramopoulos vandaag in . Hij zou weliswaar de bezorgdheid van enkele lidstaten betreffende de veiligheidssituatie begrijpen, maar het zou “echter onze plicht zijn om Schengen te verdedigen en te behouden”. Volgens Avramopoulos hebben tot nu toe al zes landen de verlenging van hun grenscontroles met nog eens een half jaar aangekondigd.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), verdedigde in Luxemburg de beslissing van om wegens het terreurgevaar eerst tot mei 2018 de grenzen te blijven controleren. “De reden daarvoor is de gespannen veiligheidssituatie in het Europese gevarengebied met het oog op het internationaal terrorisme en de nog altijd gebrekkige beveiliging van de Europese buitengrenzen”, zei hij. De controles zouden echter een “tijdelijke maatregel” blijven en niet tot de dood van Schengen leiden.

Al in september hadden Duitsland, Frankrijk en andere lidstaten geëist om de maximale duur van controles vanwege het terreurgevaar van twee naar vier jaar uit te breiden. De Europese Commissie wil volgens een voorstel van verleden week hoogstens drie jaar toestaan en tegelijkertijd de horden verhogen.

De Maizière en zijn Franse collega Gérard Collomb begroetten in principe het voorstel van de Europese Commissie. Er zou echter “zeker nog over verdere details onderhandeld moeten worden”, zei de Maizière. Ook Collomb kondigde “enkele opmerkingen over de modaliteiten” aan.

Behalve de kortere termijn die in het plan genoemd wordt, stuit bij de lidstaten ook het plan van de Europese Commissie om na een jaar een beslissing van de ministerraad over een uitbreiding met twee jaar te eisen.

In de Schengen-zone van 26 landen is normaal gesproken reizen zonder grenscontroles mogelijk. Vanwege de “vluchtelingen”crisis en terreuraanslagen hebben sinds 2015 in totaal 6 landen weer controles ingevoerd.

Een ander onderwerp op de bijeenkomst van ministers van Binnenlandse Zaken is de vastgelopen hervorming van het asielrecht in de EU. Hier blijven Oost-Europese landen zich verzetten tegen plannen om bij grote aantallen “vluchtelingen” “” automatisch over alle lidstaten te verdelen.

Bron:
www.epochtimes.de

Lees ook eens verder bij de Bron: E.J. Bron


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Amerikanen bouwen stilletjes een legerdivisie in Polen

5G komt eraan, hoe zit het met de gezondheidsrisico’s?