in , ,

Achtergrond: de strijd om de autodata

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de meeste moderne auto’s allerlei data vastleggen? Auto’s die connected zijn, kunnen die data zelfs verzenden.

Feitelijk is die data echter van jou. Het kabinet vindt dat de consument de baas moet worden over zijn eigen data.

Letterlijk staat er: “Om ieders privacy te waarborgen, leggen we spelregels vast over de eigendom en het gebruik van reisdata.” Reisdata dus. Dat zijn alle gegevens die worden gegenereerd als je je verplaatst van A naar B. Dat kan met de auto zijn of met het openbaar vervoer, maar wij richten ons op de ‘reisdata’ die worden geproduceerd als je met de auto rijdt.

Met alle elektronische veiligheidssystemen en informatietechnologie die worden toe­gepast, kun je zeggen dat een auto zoiets als een brein heeft. Dat brein volgt precies wat de auto doet en registreert ook waar de auto is en op welk moment. Al die informatie is te herleiden tot het kenteken en het VIN-nummer van je auto en daarom is het persoonlijke informatie.

Bovendien legt je auto ook informatie vast die over jou persoonlijk gaat, bijvoorbeeld over je rijstijl.

De verschillende systemen in je auto zijn allemaal aan elkaar gekoppeld, dus neemt het brein in je auto niet alleen waar dat je 100 km/h rijdt, het ziet ook (dankzij verkeersbordherkenning) dat je dat doet op een 80 km/h-weg in het donker (verlichting is aan), terwijl het regent (ruiten­wissers zijn aan).

Bovendien maakt je auto in veel gevallen contact met je smartphone of tablet en kan de auto communiceren met de omgeving, bijvoorbeeld met andere auto’s of met systemen langs de weg. Als je al die gegevens eindeloos met elkaar zou combineren, ontstaat een berg data over jou en je auto.

Auto’s die connected zijn, versturen dus periodiek hun data. “Die komt doorgaans in een server bij de autofabrikant en die beslist wat er met die data gebeurt, wie er gebruik van mag maken en onder welke voorwaarden”, legt Leo Bingen, Smart Mobility & ITS-adviseur bij de RAI Vereniging, uit…

…De niet-merkgebonden markt, zoals verzekeraars, leasemaatschappijen en consumentenorganisaties, willen echter een veel vrijere en directere toegang tot deze voertuigdata om digitale diensten te kunnen aanbieden zonder tussenkomst van de fabrikant. Deze discussie is nog ­volop gaande.”

“Het beslissen over wie er toegang heeft tot de data uit jouw auto, zou een apart moment moeten worden in het aanschafproces van de auto. Het moet een op zichzelf staand contract worden. Niet alleen bij nieuwe ­auto’s, maar ook bij aanschaf van een gebruikte auto zou je als consument weer moeten kunnen beslissen waar de data uit je auto naartoe gaan.

Ook gedurende de gebruiksperiode zou je als klant de toestemmingen, zowel opt-in als opt-out, moeten kunnen aanpassen, trouwens. Het gaat erom dat de regie over deze informatie bij de automobilist ligt en bij niemand anders.”

Alles bij de bron; Autoweek

Lees ook eens verder bij de bron: Achtergrond: de strijd om de autodata


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tokko
2 jaren geleden

Eeen poosje terug schreef Hans van Zon in het AD een commentaar waaraan ik mij enorm ergerde.

Dit commentaar was naar aanleiding van een dodelijk ongeluk in Rotterdam waarbij een heel zware, luxe SUV vermoedelijk (aan de schade te zien) met minstens 150 km/u over de Westzeedijk had gereden en vervolgens een kleinere auto die van rechts kwam, totaal aan gort reed.

De politie wilde de gegevens van de auto uitlezen en daar ontstond een discussie over.

Volgens Hans van Zon en sommige anderen is de privacy van de automobilist in het geding als de politie toegang wil tot de opgeslagen gegevens van de auto.

Dit vind ik belachelijk en wel hierom: als het gaat over de laatste minuut of zo van de rit, is er geen sprake van verlies van privacy, of je moet het willen verdedigen dat iemand een zwaar verkeersmisdrijf wil verbergen onder het mom van “privacy”.

De tijd is niet ver meer dat alle voertuigen voorzien zullen worden van een black box, waarmee alle gegevens, zoals snelheid, gebruik van versnellingen en pedalen worden vastgelegd en de politie daar inzage in kan verlangen na een ongeluk, zoiets als in de luchtvaart gebeurt normaal is.
Misschien gaat dit voor een aantal automobilisten betekenen dat ze zich nog eens bedenken, voordat ze met krankzinnig rijgedrag het leven van anderen in gevaar brengen.
Ik zeg “een aantal” omdat er nog altijd idioten zullen zijn die zich nergens door laten weerhouden om met hun weggedrag anderen in levensgevaar te brengen.

Maar als het helpt om de weg veiliger te maken en het aantal doden te verminderen, heb ik er vrede mee.

Tokko

Dronken vrouw loopt naar huis wordt lastig gevallen door tuig en politie sluit vrouw op

Zit er een verborgen hand achter de ‘Botsing der Beschavingen’ in Europa?