in

Amerika laat zien: mondkapjesplicht is totaal zinloos

its just a mask

Steeds meer staten in Amerika stoppen met de mondkapjesplicht omdat het niet helpt om het aantal coronagevallen te verminderen. Ook uit robuust wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het mondmasker waarschijnlijk geen enkel effect heeft op het verloop van de epidemie.

Amerika is een interessant land om te volgen tijdens de -epidemie omdat president Biden niet in staat is een landelijk beleid af te dwingen. Het zijn de gouverneurs van de staten die zelf bepalen of en welke plichten zij opleggen aan hun burgers. Dat levert interessant vergelijkingsmateriaal op. Immers: doen de staten met mondkapjesplicht het beter dan die zonder? Het blijkt van niet. Daardoor zijn er weer vijf nieuwe staten bijgekomen die de mondkapjesplicht hebben opgeheven: Texas, Montana, Iowa, North Dakota en Mississippi.

Amerika mondkapjes vergeleken

North Dakota kwam onder meer tot inkeer na bestudering van buurstaat South Dakota, dat niet alleen geen lockdown heeft, maar ook geen maskerplicht. De epidemie verloopt er echter precies hetzelfde en de grafiek met het aantal gevallen per miljoen inwoners pakt zelfs positief uit voor South Dakota.1

Grafiek 1 A

De republikein Jeff Hoverson, die met het wetsvoorstel kwam om de mondkapjesplicht te beëindigen, noemt de maskerplicht ‘duivelse dwaasheid'. ‘Het masker is onderdeel van een grotere beweging van niet-gekozen, rijke bureaucraten, die ons van onze vrijheden beroven en leugens blijven herhalen,' zei hij.

Vrije staten

Inmiddels zijn er al 16 staten in Amerika waar geen mondkapjesplicht meer is. Dat zijn Alaska, Arizona, Florida, Georgia, Idaho, Iowa, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee en Texas.2 3

Grafiek 1 North Dakota vs South Dakota

In geen van de grafieken treedt een verschil op nadat de mondkapjesplicht werd opgeheven. Omgekeerd is in geen enkele grafiek te zien dat de plicht helpt. Bijvoorbeeld in die van Minnesota, waar in juli vorig jaar de plicht werd ingevoerd, waarna het aantal gevallen alleen maar steeg.

Grafiek 2 Minnesota

Of in Florida, waar sommige counties op eigen gezag een verplichting oplegden, terwijl het aantal gevallen er precies hetzelfde verloopt als in de counties zonder maskerplicht.

Grafiek 3 Florida

Gek genoeg tracht de Amerikaanse Jaap van Dissel, Anthony Fauci, Amerikanen over te halen om twee maskers over elkaar te dragen, het zogenaamde ‘double masking'.4 Dat zou nog beter helpen. Daarnaast stelt hij nu al dat Amerikanen ook in 2022 nog mondmaskers moeten dragen.5 Zijn ze in Spanje compleet doorgeslagen en moeten mondkapjes daar zelfs buiten in de frisse lucht worden gedragen, zelfs al lig je alleen op het strand, uit geen enkele grafiek blijkt een positief effect. Een overzichtsgrafiek vergelijkt zeven Europese landen en toont de verschillende momenten waarop maskers daar verplicht werden. Maar overal volgt de epidemie hetzelfde patroon.

Grafiek 4 Europe masks

Politiek besluit

Opmerkelijk is dat Jaap van Dissel niet overtuigd is van het nut ervan. De directeur Infectieziekten bij het RIVM stelt dat mondkapjes ‘een buitengewoon gering effect' hebben op de verspreiding van het coronavirus. De mondkapjesplicht noemt hij vooral een politiek besluit en niet zozeer op medische gronden gebaseerd.6 Doet het kabinet normaliter alles wat Van Dissel zegt, het is in die zin uiterst curieus dat het mondkapje verplicht gesteld is.

In gaan ze zover niet. Daar bestaat de verplichting niet en ook daar is te zien dat het niet helpt, want Zweden presteert beter dan veel andere Europese landen, zoals Engeland.

Grafiek 5 Sweden vs UK scaled

In het Scandinavische land wordt alleen geadviseerd ze met spitsuur in het openbaar vervoer te dragen, maar verder niet. Dat leidde onlangs tot een incident, waarbij de gemeente Halmstad een angstige leerkracht dwong het masker, dat hij voor de klas droeg, af te zetten en verbood om maskers op scholen te gebruiken.

De gemeente zei dat er geen wetenschappelijk bewijs was voor het dragen ervan, daarbij verwijzend naar de Zweedse instantie voor de .7 Hoe anders is de situatie in , waar in een veelbekeken op sociale media te zien was dat een oudere man door een beveiliger aan zijn benen een winkel werd uitgesleept. Dit omdat de man weigerde een mondkapje te dragen.8

Onderzoek

Het tegenwoordig welhaast heilige geloof in het mondkapje is bovendien curieus, omdat tijdens het hoogtepunt van de epidemie in Nederland, in maart en april 2020, iedereen gewoon kon winkelen zonder mondkapje.

Het televisieprogramma Kassa liet al zien dat de meeste mondmaskers voor consumenten niet werken. Ze lieten zeven algemene mondkapjes testen door de TU Delft. ‘Sommige maskers bieden alleen schijnveiligheid,' zei professor Binnenmilieu Philomena Bluyssen.9 Alleen een medisch masker kwam goed uit de test, maar daarvan raadt de Nederlandse overheid het gebruik juist af. Het dragen van het mondkapje heeft bovendien schadelijke gevolgen. ‘Het masker leidt tot onthechting en eenzaamheid, en zorgt met name in het contact tussen patiënten en verpleegkundigen voor afstand,' stelt Annemiek van Boeijen van de TU Delft.10

Ook internationaal waarschuwen topwetenschappers dat er een ‘verontrustend gebrek aan bewijs' is dat gezichtsmaskers een Covid-19-infectie voorkomen. Dit nadat een baanbrekende studie in Denemarken, de Danmask-studie, uitwees dat ze mensen die ze dragen niet beschermen. Het gaat om een van de weinige deugdelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd naar het nut van het mondmasker bij corona, een randomized controlled trial onder ruim 6.000 mensen, peer reviewed en gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.11 12

Geen bewijs

Tot die tijd waren er verschillende onderzoeken die claimden dat mondmaskers een groot effect hebben, maar, zegt Carl Heneghan, hoogleraar Evidence-Based Medicine aan de Universiteit van Oxford: ‘In tegenstelling tot andere onderzoeken naar maskers, was de Danmask-studie een gerandomiseerde gecontroleerde studie, waardoor het wetenschappelijk bewijs van de hoogste kwaliteit is.'13

Het onderzoek was als volgt opgezet: ongeveer de helft van de proefpersonen ontving 50 gangbare wegwerpmaskers, die ze na acht uur gebruik moesten vervangen. Na een maand werden de proefdeelnemers getest en vergeleken met de proefdeelnemers die geen masker droegen. Er bleek geen statistisch significant verschil tussen beide groepen. ‘Het bewijst dat het dragen van maskers in de gemeenschap de infectiegraad niet significant vermindert,' zegt prof. Heneghan.

Volgens hem is er in het algemeen sprake van ‘een verontrustend gebrek aan robuust bewijs voor gezichtsmaskers bij Covid-19'. ‘Er zijn slechts drie grote onderzoeken geweest tijdens de huidige pandemie: in Guinee-Bissau, in India en in Denemarken. Het lage aantal onderzoeken naar het effect ervan – een onderwerp van mondiaal belang – suggereert dat er een totaal gebrek is aan interesse van regeringen voor het nastreven van op bewijs gebaseerde geneeskunde.'

Waarom?

Velen vragen zich af waarom overheden hun burgers verplichten om mondkapjes te dragen, terwijl ze weten dat ze niet werken. De Canadese vrijheidsstrijder Chris Sky heeft daar wel een idee van. In de lente van 2020 ging een video viraal waarin hij werd geïnterviewd. Deze is nu al 1 miljoen keer bekeken, want zijn woorden bleken profetisch.14 Vorig jaar lente stelde hij dat het bij het mondmasker over ‘compliance' gaat, meegaandheid.

‘Omdat regeringen weten dat mensen doen wat ze gevraagd wordt, zeggen ze dat je een masker moet dragen,' zei hij. ‘Dan moet je contacttracen, dan moet je een vaccin nemen, en raad eens? Als je het vaccin hebt zeggen ze: sorry, het vaccin is niet zo effectief als we dachten, dus je moet nog steeds een mondmasker dragen, nog steeds contacttracen en nog steeds afstand houden.'

Het is precies hoe het gegaan is. Ook voorspelde hij de tweede lockdown van afgelopen najaar. ‘Van juli tot september is er even geen lockdown, maar daarna stellen ze hem weer in. Het is een eeuwigdurende cyclus waar je nooit uit komt.' Volgens Chris Sky15 is het een manier om je rechten, je zaak, je vrijheid en je vermogen af te nemen.

Het achterliggende doel is volgens hem om de middenklasse te vernietigen. ‘Als je onafhankelijk bent werkt de overheid voor jou, zoals het hoort. Als je afhankelijk bent van de overheid, omdat je hun geld nodig hebt om je gezin van te onderhouden nadat ze je zaak hebben gesloten, werkt de overheid niet meer voor jou. Dan heerst de overheid over jou.'

Volgens de Canadees, wiens voorspellingen tot nu toe spot on waren, ziet de wereld er straks zo uit:

Lees verder bij de bron: FVD

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
person in black jacket and white cap standing on snow covered ground during daytime

De uitbarsting van IJsland zou het begin kunnen zijn van een vulkanische periode die een paar eeuwen duurt

Gardasil HPV vaccine fertility feature 1 800x417 1

Zoals voorspeld: Gardasil HPV-baarmoederhalskanker-vaccin gekoppeld aan daling geboortecijfers