in ,

Amnesty: Turkije deporteert Syriërs naar oorlogsgebied

Kurdish Refuge Camp in Suruc Turkey 770x382

In de maanden voor de militaire inval in ë heeft vluchtelingen Syrische vluchtelingen teruggestuurd naar oorlogsgebied. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International op basis van nieuw onderzoek.

Verschillende vluchtelingen beschreven aan Amnesty International hoe de Turkse hen sloeg of bedreigde zodat ze documenten zouden ondertekenen waarin ze te kennen gaven vrijwillig naar te willen terugkeren.

“Turkije beweert dat Syrische vluchtelingen zelf kiezen om terug te keren naar de conflictzone, maar dat is manifest onwaar”, zegt Anna Shea van Amnesty International. “Ons onderzoek toont aan dat mensen worden voorgelogen of gedwongen om terug te keren”.

3,5 miljoen vluchtelingen

De afgelopen acht jaar heeft Turkije meer dan 3.6 miljoen vluchtelingen, en daarvoor verdient het land erkenning, zegt Amnesty. “Maar Turkije mag zijn gulheid nu niet als excuus gebruiken om zowel nationale als internationale wetgeving te schenden”, zegt Shea.

Het is volgens de organisatie moeilijk om het totale aantal aantal deportaties te becijferen, omdat ze geen toegang heeft tot officiële statistieken.

Gebaseerd op tientallen interviews tussen juli en oktober schat Amnesty dat het mogelijk over honderden mensen gaat in de afgelopen maanden. Volgens de Turkse zijn in totaal 315.000 mensen vrijwillig teruggekeerd naar Syrië.

“Het is verontrustend dat de deal tussen Turkije en deze week het ook heeft over ‘de veilige en vrijwillige terugkeer van vluchtelingen naar een veilige zone die gecreëerd moet worden'”, zegt Shea.

“Terugkeer was tot nu toe allesbehalve veilig en vrijwillig. Nu lopen nog eens miljoenen andere Syrische vluchtelingen gevaar om teruggestuurd te worden”.

Lees verder bij de bron: dewereldmorgen.be

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sparen

Bijna betalen voor je geld: ABN Amro verlaagt spaarrente naar 0,01 procent

fvd komt met video die laat zien

NEE, Nee, nee: Mark Rutte gaat voor vierde termijn als premier