in , ,

Armoede groeit hard in nederland

6493457355 cbcfd33c39 armoede2

Technocratisch geneuzel’, noemt Kristel Ashra van Cordaid alle reacties op het nieuws dat de organisatie zich gaat richten op armoede in Nederland. ‘Vraagstukken van armoede en sociale uitsluiting in Nederland vragen om radicaal andere oplossingen en inzet van velen. Of nu 9 of 10 procent van de Nederlanders onder de armoedegrens leeft, wat ons betreft is het hoe dan ook veel te hoog voor een welvarend land als Nederland’

In de Volkskrant staat het artikel: “Cordaid gaat armoede in Nederland bestrijden” en daarnaast andere kop: “Nederland trekt geld uit voor hulp kleine boeren Afrika”.

Vrijwel iedereen weet hoe belachelijk de uitspraak van Rutte was dat armoede in Nederland niet bestaat, maar toch blijkt uit de discussie over het onderwerp armoede in Nederland en de hulp die Cordaid wil gaan bieden wel iets raars. Zichzelf links noemende mensen beweren datarmoede in Nederland relatief laag is vergeleken met het aantal armen en werklozen in andere landen. Relatief is Nederland duur, in de BigMac-index staat dat je zelfs in Duitsland (waar het wel goed gaat) minder hoeft te betalen voor een BigMac (daar 2,99, hier 3,50). In de discussie over armoede gaan gooien met cijfers en tabellen (doet Samsom graag op twitter) over armoede in andere landen is je ogen sluiten voor de realiteit hier, zoals Rutte doet. Op mensen, die wel zien dat er in Nederland armoede bestaat en er iets aan willen doen, kun je moeilijk kritiek hebben. Die kritiek kunnen we beter richten aan hen die er niets of te weinig aan willen doen.

“maar vooralsnog zien we geen kindjes die op blote voeten 40 kilometer blablablabla” zegt Geen Stijl

Armoede is geen keuze. Al zou je kunnen discussiëren over de toepassing van het begrip armoede. Er zijn een hoop mensen die, zonder dat zij hier iets aan konden doen, thuis zitten en niet aan de bak komen. Als je dan ook op andere vlakken tegenslagen hebt (chronische ziekte in het gezin bijvoorbeeld), dan vind ik het veel te kort door de bocht dat je kunt spreken over een eigen keuze.

Een reactie: “Vriend van me heeft noodgedwongen even op een camping moeten wonen, sommige gezinnen zitten door al jaren weg te rotten. Sportclub, flatscreen of smartphone komt niet eens in ze op. Vakantie al helemaal niet. Je gaat er ook psychisch aan kapot als je constant bij de voedselbank moet aankloppen, en geen geld hebt om nieuwe schoenen voor je kinderen te kopen en bij de kledingbank in de rij moet staan. Het is vernederend. Met de hulp van voedselbank etc.  gaan ze niet dood van de honger maar kapot gaan ze wel.”

Dat er aan de andere kant onbeschaamd gegraaid wordt en dat dat voor een groot deel door de overheid in stand wordt gehouden, zelfs vergroot door Rutte I en II) door allerlei belastingvoordeeltjes, bonussen en de HRA voor groothuisbezitters is weer een ander verhaal. Daarvoor zijn PvdA en VVD vol verantwoordelijk, maar ook de partijen in het Kunduzakkoord, want daar voelen we momenteel de ergste gevolgen van. De ellende van Rutte I en II moet grotendeels nog komen.

Armoede is geen keuze, je zal het maar meemaken dat je ontslagen wordt en je 50x per dag solliciteert, waarvan je 10x afgewezen wordt en 40x geen antwoordt terug krijgt. Ondertussen je huur stijgt, de BTW omhoog, de zorgkosten als een molensteen om je nek en verdere vaste lasten gewoon doorgaan. En dan nog 2 maanden wachten op bijstand ook. (hoezée woningmarktakkoord, kunduz-, regeer-, sociaalakkoord en energieakkoord).

TIP: Lees verder via Stop de bankiers.

Foto via Partij van de Arbeid (PvdA) cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2014 08 18 16 42 50.wereld 2014 crisis islam 01a1

Onlusten en geweld: Overgrote deel van de wereld nu crisisgebied

2469641739 60fbea812d england goverment1

Hoe BIZAR: Veroordeelde pedofiel adviseerde regering Engeland