in , , ,

Bananenrepubliek: Chemische bedrijven begingen duizenden overtredingen

Overheid makt zich niet druk om onze gezondheid of veiligheid

Negen op de tien chemische bedrijven houden zich niet aan de veiligheidsregels. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar NRC over schrijft.

Het gaat bijvoorbeeld om de brandbeveiliging die niet goed is en machines die slecht worden onderhouden, waardoor giftige gassen kunnen ontsnappen.

Tussen 2006 en 2017 begingen 494 chemische bedrijven samen 7362 overtredingen. Zeven procent overtreedt stelselmatig de regels, zeggen de onderzoekers.

Ze hebben allerlei chemische bedrijven onderzocht; van multinationals als AkzoNobel en Shell tot kleine bedrijven die de opslag van giftige stoffen regelen.

Controle bij bedrijven

De ernst van de fout houdt volgens de Leidse hoogleraar criminologie Arjan Blokland geen verband met de ernst van de gevolgen. “Een kleine nalatigheid kan zeer grote gevolgen hebben”, zegt hij in NRC.

Chemische bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo). Ze moeten er alles aan doen om de veiligheid van werknemers en omgeving te waarborgen en worden daarom zeker een keer per jaar gecontroleerd.

Bedrijven die het vaakst in de fout gaan zijn verantwoordelijk voor een kwart van de overtredingen, maar slechts een op de tien controles vindt bij die ‘veelplegers’ plaats….

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Trump: Google blijkt miljoenen stemmen ten gunste van Clinton in 2016 te hebben gemanipuleerd

De volgende leugen? ‘Terugdraaien van hogere energietaks lijkt een loze belofte’