in ,

Belastingen, leuker kunnen we het niet maken, wel veel duurder

Heel soms flakkert er een klein sprankje hoop. Zoals: het belastingstelsel wordt hervormd. De regering zegt dat niet wanneer ze vooral van plan is de belastingen voor iedereen flink te verhogen, dan doen ze het gewoon stiekem en laten er zelfs geen reclamespotje bij maken met teksten als: ‘Belastingen, leuker kunnen we het niet maken, wel veel duurder’.

Een en ander hebben we zich de afgelopen week zien afspelen. Nadat er jarenlang geroepen is dat het belastingstelsel dringend op de schop moet, maar dat dat een karwei zal zijn dat jaren en jaren in beslag gaat nemen, veerde Den Haag en trouwens de rest van het land vorige week op: staatssecretaris Wiebes – hebt u ooit eerder een mens gezien die zó ontzettend op zijn naam lijkt als hij? – had het nieuwe belastingstelsel al klaar. Als de eigen partijen PvdA en VVD plus een belangrijk deel van de oppositie even tekenden bij het kruisje, dan was het nog vóór Prinsjesdaggepiept. Alleen de tekende niet bij het kruisje – zoals bekend bestáát de handtekening van die partij uit een kruisje.

In de wandelgangen wreef vrijwel iedereen zich de handen. Het uitgangspunt van de hervorming bleek te zijn: ‘Geen gezeik, iedereen rijk’. Nog net niet deed het gerucht de ronde dat Nederland eenvoudigweg in zijn geheel naar de beurs zou worden gebracht, waarna wij allen tot het einde van onze dagen zonder te werken in weelde zouden baden.

Dat duurde een dag of twee. Vandaag is de wittebroodsweek al voor bij. Ik sla de krant op – de regionale – met daarin twee pagina’s waarin de hier belangrijke toeristische sector vol op het orgel gaat: na de achterlijke accijnsverhoging op brandstof en de alcohol gaat nu de hele toeristische sector naar de ratsmodee: de mensen krijgen misschien wat meer in de portemonnee en dat zou voor ‘Hollanders’ in Den Haag en omstreken een onverdeeld genoegen kunnen zijn, maar bij ons niet; de regionale attracties worden namen veel duurder door de -verhoging en de mensen zullen dus het geld dat ze méér krijgen aan attracties in het aangrenzende buitenland gaan besteden, waar ze al heen gingen voor de benzine en het bier.

De krant heeft zelfs al gedienstig uitgerekend wat dat gaat kosten: om te beginnen natuurlijk 55.000 banen – na de huishoudelijke hulpen, de bouw, de vergrijzing en de benzinepompen naderen we de honderd procent werkloosheid. En als je één keer per jaar met zijn viertjes naar Gaiapark Kerkrade (heet eigenlijk GaiaZOO), Toverland Sevenum, voetbalderby MVV-VVV, enkele reis Sittard-Eindhoven en de bioscoop in Roermond wilt – en dat mag toch wel het absolute minimum aan recreatie worden genoemd – dan ben je alles bij elkaar door die vermaledijde btw-verhoging maar liefst 44 euro en één cent kwijt. In één jaar! En het is nog veel erger, want als je vanuit Kerkrade met d’r luukswaan* naar Venlo, Sevenum, Sittard en Roermond en terug moet, kun je feitelijk niet anders dan vooraf voltanken in Herzogenrath, en dan nóg is het leed niet te overzien.

Intussen slijpen de schoenmakers de messen, grijpen de glazenwassers naar de bezem en punten de kappers hun knipknipknipschaar, alvorens alvast het faillissement aan te vragen, want ook zij moeten 21 procent btw gaan heffen.

Het smalend sarcasme over de voornemens van de regering in die kringen en andere, te veel om op te noemen, vervult dan ook alle media.

In Den Haag kijken ze het aan, gaan braaf met elkaar in debat, ieder maakt zich sterk voor zijn eigen vermeende aanhang en wat er uit komt is, denk ik, meer van hetzelfde.

De details mogen jullie zelf bedenken, al naar gelang je van plan bent naar het voetballen of de dierentuin of de kapper te gaan: ‘Belastingen, goedkoper kunnen we het niet maken, maar heel gemakkelijk veel moeilijker’.

Lees verder via: Stop de bankiers

belasting-1


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
5 jaren geleden

Kan een privébedrijf zoveel slechter met geld omgaan dan de overheid dan?
Zien we niet iedere dag bewijs van het tegendeel, en is dit juist een reden om juist wél te privatiseren?
Zou jijzelf de zorg zoveel slechter organiseren dan de overheid nu doet?Ja, de overheid doet het nu. Zij nemen de beslissingen in de zorg. Dus er zijn géén privatiseringen in de zorg.
Je vertrouwt bedrijven, met wie je vrijwillig zaken kunt doen, niet (anders was je niet tegen privatisering).
Maar je vertrouwt wel de overheid die je dwang oplegt, en je dwingt om hen je geld te geven?

Als dat zo is, dan is er geen redden meer mogelijk voor jou.

Ik weet dat je geconditioneerd bent, om te denken zoals je denkt.
Maar van je hele wereldbeeld klopt niks.
Ik weet dat je aan je dat oude idee van, “Bedrijven zijn slecht, en zijn alleen op mijn geld uit”, vast wil houden, want anders zou je hele ideaalwereld instorten.
Maar is de overheid niet VEEL meer op je geld uit?
Betaal je als werkende niet de helft van je loon, en dan nog dik 20% van wat je betaalt als je iets koopt?

Griekse bankrun: 2 miljard in 3 dagen

Bizar en omdat het kan: Fiscus wil goed verdienen aan smartengeld van slachtoffers MH17