in , ,

Benelux kampioen geheime belastingdeals

e7c25529eca4f8a8 640 belasting

In een persbericht meldt het Nederlandse SOMO dat de Benelux nog steeds de Europese kampioen is van geheime belastingdeals met multinationals. Wat volgt is de volledige tekst van het persbericht, met bijzondere aandacht voor de rol van (en dus Jeroen Dijsselbloem!).

Nederland is nog altijd een van de belangrijkste landen in Europa als het gaat om internationale belastingontwijking. Dankzij allerlei regelingen blijft Nederland een belangrijke draaischijf, ook al zegt het steeds belastingontwijking aan te willen pakken. Dat concludeert het laatste Eurodad-rapport Survival of the Richest – Europe's role in supporting an unjust global tax system 2016.

Meer geheime deals

Eurodad maakt het overzichtsrapport nu voor het vierde jaar op rij. Zeventien EU-lidstaten, en Noorwegen, worden onder de loep gelegd en met elkaar vergeleken. De belangrijkste conclusie is, dat het aantal geheime belastingdeals tussen landen en multinationals, zogenaamde sweetheart tax deals, niet afneemt, maar juist stijgt. Tussen 2013 en 2015 zelfs met 160%. Nederland staat in de Europese top 3 en sloot in 2015 maar liefst 236 van deze geheime deals. Alleen België en sloten er in Europa meer af.

Tove Maria Ryding, policy and advocacy manager bij Eurodad: “Het is verbazingwekkend en diep verontrustend dat het aantal geheime deals in Europa explodeert – alsof het LuxLeaks-schandaal nooit heeft plaatsgevonden. Bij LuxLeaks hebben we gezien dat klokkenluiders bedreigd worden met rechtszaken en . Het feit dat er in Europa nu meer dan duizend sweetheart-deals bestaan met multinationals, baart ons zorgen.”

Kroonjuwelen

“Nederland is ook niet bereid om haar eigen ‘kroonjuwelen' aan te pakken, zoals de deelnemingsvrijstelling.”, stelt onderzoeker Jasper van Teffelen van SOMO. “Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de EU, onder Nederlands voorzitterschap, wel stappen in de goede richting gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland heeft in eigen land bitter weinig gedaan om haar rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken”.

Lees verder via de Bron: andereuropa.org

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e835b00929f3073ecd0b470de7444e90fe76e6d01fb9134591f1c2 640 belasting

Geen belastingparadijs: ‘Nederland belangrijk in belastingontwijking’

9370726787 3907499cb8 EU euro1

De EU viert vandaag de Euro dag, het 25 jarig jubileum van waardeloze munt