in

Bijna 5000 uitgeprocedeerde asielzoekers zijn vorig jaar niet vertrokken

2018 04 02 14 01 47.zero20hedge 20migranten20in20londen

Bijna 5000 uitgeprocedeerde asielzoekers zijn vorig jaar niet vertrokken uit Nederland, meldt De Telegraaf.

Bijna 20.000 mensen hadden in 2017 Nederland moeten verlaten via de departementale Dienst Terugkeer en Vertrek, maar dat waren er 15.000. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit de jaarrapportage Vreemdelingenketen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

DEN HAAG – Het laten terugkeren van afgewezen asielzoekers is in de praktijk erg moeilijk geworden door allerhande bureaucratische regels. Van de vreemdelingen die vorig jaar moesten vertrekken, staat bij 60 procent niet vast dat ze daadwerkelijk Nederland hebben verlaten.

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De onderzoekers zien dat minder van een kwart van de afgewezen asielzoekers ’gecontroleerd en zelfstandig’ weggaat, 18 procent vertrekt onder dwang en 60 procent onttrekt zich aan het toezicht waardoor niet vaststaat of men Nederland echt heeft verlaten.

Het daadwerkelijk realiseren van de terugkeer is complex”, schrijft de inspectie. Dat komt volgens de dienst mede doordat asielzoekers telkens opnieuw een aanvraag kunnen indienen, ook als ze eerder zijn afgewezen. De inspectie raadt het kabinet aan die stapeling van aanvragen aan te pakken.

Daarnaast is het door nieuwe regels moeilijker geworden om mensen in vreemdelingenbewaring te zetten. Daardoor is het lastiger ze te bewegen om zelf weg te gaan, vreemdelingenbewaring is daarbij een belangrijk dreigmiddel. En de afgewezen asielzoekers kunnen de benen nemen als uitzetting dreigt, wat natuurlijk niet kan als ze vastzitten. De inspectie ziet dat het ’moeilijker en tijdsintensiever’ is geworden om mensen in vreemdelingenbewaring te zetten en adviseert daar iets aan te doen. Afgelopen jaar zijn zelfs circa 2.000 geplande uitzettingen geannuleerd ’omdat de vreemdeling niet meer beschikbaar bleek’.

Ook de bureaucratie rondom reispapieren zit een uitzetting regelmatig in de weg. „Daarbij is ook de procedure voor het verkrijgen van vervangende reisdocumenten in de praktijk complex, met name wanneer daarbij niet alleen de medewerking van de landen van herkomst, maar ook die van de vreemdeling noodzakelijk is.”

Opmerkelijk genoeg presenteert de inspectie dit rapport, waar dus ook stevige problemen in worden geconstateerd, met een nieuwsbericht onder de titel ’vertrekproces vreemdelingen loopt goed’.

Lees ook eens verder bij de bron: eunmask

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kafthorst

Nepnieuws, van leugen tot desinformatie

4824772153 1dfab9e628 conspiracy

Geen vrijheid van meningsuiting voor ‘complotdenkers’