in , ,

BIZAR: Kosten voor paspoorten en (verplichte)ID meer dan verdubbeld

2688490965 02ea18bb38 paspoort1

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat onderzoek uitvoeren naar de kosten die gemeenten in rekening brengen voor paspoorten en identiteitsbewijzen. Niet de gemeentelijke leges zijn het probleem, maar die van het rijk. Die blijken verdubbeld.

Vorige week kondigde Plasterk een onderzoek aan naar de kosten die gemeenten maken bij het aanvragen en verstrekken van reisdocumenten. Hij deed dit op aandringen van de Tweede Kamer, die eerder dit jaar aandrong op grotere transparantie inzake de tarieven voor paspoorten en identiteitskaarten. Het voornemen van Plasterk valt erg slecht bij de gemeente Arnhem. D66-wethouder Martijn Leisink dreigt zelfs met een officieel tegenonderzoek naar de kosten die Binnenlandse Zaken zelf maakt bij het verstrekken van reisdocumenten.

Er zijn voor reisdocumenten twee tarieven: het rijksdeel en het gemeentelijke deel. Het rijksdeel is een door de gemeenten verplicht af te dragen bedrag aan het rijk, het gemeentelijk deel is het (maximale) bedrag dat een gemeente bovenop het rijksdeel mag vragen aan haar inwoners voor de eigen, gemeentelijke dienstverlening. ‘Het rijksdeel, en niet het gemeentelijk deel, is exorbitant gegroeid. Met name per 9 maart jongstleden. De rijksleges verdubbelen bijna, terwijl het bedrag voor de gemeenten licht stijgt wat betreft paspoorten of zelfs behoorlijk daalt wat betreft identiteitsbewijzen’, stelt Leisink.

Over een periode van tien jaar blijkt het (maximale) gemeentelijke deel van de leges gestegen met 24 (paspoort) en respectievelijk 6 procent (ID). Dat is volgens hem ‘redelijk in lijn’ met de inflatie over die periode van 19 procent. ‘Het rijksdeel is over de periode 2004-2014 gestegen met maar liefst 169 (paspoort) en respectievelijk 236 procent (ID). Dat kan deels worden verklaard door de betere beveiliging – invoering onder andere van het biometrisch paspoort – en de daarmee gemoeide kosten medio 2006. De enorme stijging per 9 maart is echter niet op die manier te verklaren. Het paspoort is weliswaar vernieuwd en twee keer zo lang geldig, maar dat legitimeert geen verdubbeling van de kosten. Bizar gewoon.’

via Binnenlands Bestuur.

Foto via thms.nl cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
800 bkrkredietbarometeraug2014def 400x2811

Bijna 19.000 consumenten erbij met achterstand op lening

6493457355 cbcfd33c39 armoede11

2015 beter voor u? Nou vergeet dat maar!