in ,

CBR, Instructie en Monopoly

146336274 536afd6407 autorijden1

We kennen het allemaal, 18 jaar! Op naar het rijbewijs ! Althans dat is de wens van velen. Echter voor velen is de weg naar het rijbewijs niet weggelegd en zullen altijd aan de fiets of de benenwagen gekluisterd zijn.

Voor de normale jeugdige onder ons, die gaat op zoek naar een “goede” autorijschool. En schrijft zich in voor een aantal lessen en doet examen ! Dat is althans het plan, de praktijk is een stuk moeilijker. want er komt nogal wat bij kijken.

In elk ander land wordt de examinering uitgevoerd door een onderdeel van defensie of justitie ( politie ), maar niet in Nederland, daar hebben we een stichting genaamd CBR, bij de meeste mensen worden deze 3 letters met ontzag uitgesproken Ce Be eR ! Maar wat is dat CBR nu eigenlijk ?

Toen de eerste auto’s verschenen in Nederland, voornamelijk bestuurt door adellijke personen en Notabelen, werd door een ongeluk in de bebouwde kom een idee geboren. De gewone man deed afstand van de sjees en hondenkar en kocht een auto. Om deze auto te mogen besturen was toen nog geen rijbewijs vereist alleen maar ervaring. Deze ervaring was al; opgedaan door de eerste groep. Deze werden uitgenodigd om dit nieuwe vervoermiddel middels instructie te voorzien van een certificaat, het latere rijbewijs.

Het CBR werd opgericht als stichting en er zaten alleen maar hoge heren in die respect afdwongen anders geen certificaat. Met de pet in de hand een bochtje draaien, een noodstop maken en heel belangrijk hoffelijk zijn. Als je een paar gulden toestopte, was de “hoge heer” wat makkelijker om een foutje door de vingers te zien.

Niet dat er veel veranderd is, want als je ziet wat een medewerker van het CBR verdient dan wens je ook zo’n baan. Ook is de macht van het CBR nog steeds niet geëvenaard want een goede beroepsmogelijkheid bestaat gewoonweg niet. Je zakt bij het CBR dan doe je een beroepsexamen bij het………CBR.

De laatste 20 jaar zijn er al veel protesten geweest tegen het CBR, ze hebben het monopolie en leggen de regels op voor ZZP’ers ( rijscholen).

het CBR bestaat uit vertakkingen zoals innovam ( opleiders rij-instructeurs) het BNOR ( Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid) en de medische tak die keurt. Dit allemaal in opdracht van het Ministerie van verkeer en waterstaat. Ze geven een papiertje af wat nog geen rijbewijs is maar een bewijs dat je geslaagd bent voor het rijexamen. Dit moet je samen met een: geneeskundige verklaring (CBR) en theoriecertificaat (CBR) en Rijvaardigheidsbewijs (CBR) afgeven bij de Gemeente en dan voila Uw rijbewijs. U mag dan pas de weg op. Kosten zo’n 40 euro + 60 euro+150 euro en de leges (verschillend per gemeente) kortom Kassa voor het CBR!

Als U denkt aan de vele autorij-lessen bij de rijschool dat ze zo “duur” zijn, bedenk dan ook dat de rijschool een EENZIJDIGE overeenkomst heeft met het CBR. Ze doen afstand van hun bedrijfsrechten, ze lopen risico dat hunbroodwinning kapot gereden wordt door een examinator. In ruil hiervoor mogen ze zelf, via het ERS (Elektronisch Reservering Systeem ) examendata plannen voor hun leerlingen. Ze krijgen materialen ( briefpapier) en documenten op bestelling tegen betaling. Hier wordt alleen de staat rijker van en niet de ondernemer.

Een goede rijschool bestaat niet, behalve als deze NIET is aangesloten bij het CBR. Dan heeft u te maken met een idealist. Die rekent een eerlijke prijs en zegt erbij dat U geen kans van slagen heeft omdat het examen moet worden aangevraagd door de leerling zelf.

De Rijschoolwereld belazert U niet dat doet de staat wel middels het CBR. Het gaat om geld niet om een veilige weg-gebruiker te worden. Elk jaar slagen er 43% van alle eerste kandidaten, 48 % na de 2 t.m 5e keer. Daarna mag je naar het BNOR voor een verlengd examen ( ook onderdeel van het CBR) maar is flink duurder. Blijft U zakken stop dan maar en ga naar de Antillen!

dat dacht U? Mispoes , bij terugkomst mag u 3 maanden rijden daarna omwisselen naar een Nederlands rijbewijs en u doet Uw examen bij ? het BNOR oftewel CBR. Kassa.

Het CBR onaantastbaar en ongenaakbaar op de hoogste troon, de baas van uw portemonnee en van de rijschool. Een complete dictatuur binnen de staat der Nederlanden. maar niet zo handig personeel klapt wel eens uit de school of maakt misbruik van het “complot” en laten zich omkopen !

CBR het wordt tijd voor verandering !

Lees verder via UrubiN.

 

Foto via Tom & Katrien cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
cf019d361448633b3d4db23b 640 pasta1

Ontevreden vluchtelingen in Italië gooien eten op straat en komen naar Nederland

4116081852 a2a92fc32c Fluoride1

Voor wie twijfelt aan de giftigheid van Fluoride