in , ,

Commerciële incassobureaus hebben niks te zoeken in overheidsdatabank Suwinet

Suwinet, je had er misschien nog nooit van gehoord, maar het is het systeem waarin de haar data bewaart. Via Suwinet wisselen overheidsorganisaties informatie uit over loon, hypotheken, studieschulden, kentekens, woonadressen, gezinssamenstelling en alimentatie.

En daar kunnen commerciële incassobureaus ook bij. Die innen namelijk het te veel of ten onrechte gekregen uitkeringsgeld, en het is makkelijker om hen direct toegang te geven tot Suwinet. De overheid moet daar per direct mee stoppen, vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) omdat het in strijd is met de privacyregels.

Volgens de VNG hanteren diverse gemeenten “schijnconstructies”, waardoor bedrijven ten onrechte toegang hebben tot dit vertrouwelijke overheidssysteem. De harde opstelling over de toegang van commerciële partijen tot de privacygevoelige overheidsinformatie op Suwinet is een koerswijziging ten opzicht van het verleden, aldus de VNG. Aanleiding vormt zware kritiek in de Tweede Kamer op de voortdurende veiligheidslekken in Suwinet.

Dat is het inmiddels vijftien jaar oude digitale netwerk dat steeds groter wordt en waarop de overheid de persoonsgegevens opslaat. Zelfs de tijdelijke adressen van vrouwen in blijfvan-mijn-lijfhuizen bleken niet altijd voldoende beveiligd. Het datanetwerk bevat informatie over uitkeringen, boetes, arbeidsverleden, hypotheken, enzovoorts. Opgezet om de dienstverlening van gemeenten aan de burgers te verbeteren, maar het lijkt erop dat vooral de dienstverlening van de ene ambtenaar aan de andere werd vergemakkelijkt. Of aan nota bene commerciële incassobureaus die gemeenten inschakelen om boetes te innen. Geldbesparing is een overweging bij die soepele informatieverstrekking, maar die is geen rechtvaardiging voor zulke privacyschending.

Alles bij de bron; NRCQ & pdfaanvullend NRC artikel

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
HenkvdTak
5 jaren geleden

De wet op de privacy is helemaal niet gemaakt voor de ‘gewone’ burgers. Hij is uitsluitend en alleen maar gemaakt door en voor de (r)overheid om zoveel mogelijk privé gegevens van ons ‘slaven’ te verzamelen en vervolgens de gegevens te verkopen aan Amerika en commerciële instellingen.

johan
Antwoord aan  HenkvdTak
5 jaren geleden

Daar “diende” het Cbp voor. Het college bescherming persoonsgegevens is te vergelijken met de Joodse Raad uit WOII. . Officieel bestaat het Cbp wel- maar mag niets meer doen voor individuele burgers -opdracht Herr Ivo Aufstalzen

Gewoon omdat het kan: In 2016 gaat de premie en eigen risico van de zorgverzekering weer omhoog

Een ramp zoals Tianjin, dat gebeurt ons niet….