in , ,

Commerciële incassobureaus hebben niks te zoeken in overheidsdatabank Suwinet

8019127061 01698ba9dd deurwaarder e1425446999551

Suwinet, je had er misschien nog nooit van gehoord, maar het is het systeem waarin de haar data bewaart. Via Suwinet wisselen overheidsorganisaties informatie uit over loon, hypotheken, studieschulden, kentekens, woonadressen, gezinssamenstelling en alimentatie.

En daar kunnen commerciële incassobureaus ook bij. Die innen namelijk het te veel of ten onrechte gekregen uitkeringsgeld, en het is makkelijker om hen direct toegang te geven tot Suwinet. De overheid moet daar per direct mee stoppen, vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) omdat het in strijd is met de privacyregels.

Volgens de VNG hanteren diverse gemeenten “schijnconstructies”, waardoor bedrijven ten onrechte toegang hebben tot dit vertrouwelijke overheidssysteem. De harde opstelling over de toegang van commerciële partijen tot de privacygevoelige overheidsinformatie op Suwinet is een koerswijziging ten opzicht van het verleden, aldus de VNG. Aanleiding vormt zware kritiek in de Tweede Kamer op de voortdurende veiligheidslekken in Suwinet.

Dat is het inmiddels vijftien jaar oude digitale netwerk dat steeds groter wordt en waarop de overheid de persoonsgegevens opslaat. Zelfs de tijdelijke adressen van vrouwen in blijfvan-mijn-lijfhuizen bleken niet altijd voldoende beveiligd. Het datanetwerk bevat informatie over uitkeringen, boetes, arbeidsverleden, hypotheken, enzovoorts. Opgezet om de dienstverlening van gemeenten aan de burgers te verbeteren, maar het lijkt erop dat vooral de dienstverlening van de ene ambtenaar aan de andere werd vergemakkelijkt. Of aan nota bene commerciële incassobureaus die gemeenten inschakelen om boetes te innen. Geldbesparing is een overweging bij die soepele informatieverstrekking, maar die is geen rechtvaardiging voor zulke privacyschending.

Alles bij de bron; NRCQ & pdfaanvullend NRC artikel

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
zorgverzekering1

Gewoon omdat het kan: In 2016 gaat de premie en eigen risico van de zorgverzekering weer omhoog

ramp 664x336

Een ramp zoals Tianjin, dat gebeurt ons niet….