Een analyse van Deutsche Bank bekritiseert scherpe kritiek op het “oneerlijke debat” waarmee de eu haar “Green Deal” aan de Europese bevolking verkoopt. De enorme risico's van het project voor welvaart, het economische systeem en de democratie zelf mogen niet worden verborgen, maar moeten openlijk worden aangepakt.
Eric Heymann, senior econoom bij Deutsche Bank Research , waarschuwt dat de Europese Green Deal en het doel van klimaatneutraliteit tegen 2050 een Europese megacrisis bedreigen, die leidt tot “merkbaar verlies van welvaart en banen”. En hij waarschuwt: het zal niet werken zonder “een zekere mate van eco-dictatuur”.
De analist beschrijft het als twijfelachtig dat de Green Deal over de hele linie wordt aangeprezen als “een nieuwe groeistrategie” waarmee de EU een “eerlijke en welvarende samenleving” kan worden.
Hoewel dit er op papier misschien goed uitziet, schrijft Heymann, zullen de Europese economie en haar hele politieke en juridische systeem fundamenteel moeten worden veranderd om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.
Voorlopig zijn de revolutionaire gevolgen van de klimaatagenda van de EU voor het dagelijks leven “nog relatief abstract” en voor de meeste huishoudens “nog steeds aanvaardbaar”.
Binnenkort vereist de weg naar klimaatneutraliteit echter drastische ingrepen in de keuze van vervoermiddelen, de grootte van de woningen, de middelen voor verwarming, het bezit van elektronische consumptiegoederen en beperkingen in de consumptie van vlees en tropisch fruit. .
En hij waarschuwt dat deze beperkingen en inbreuken onvermijdelijk zullen leiden tot ‘massaal politiek verzet'.