in ,

Deutsche Bank: Een kolossale zeepbel die op het punt staat uiteen te spatten

zeepbel 1545583910
geralt / Pixabay

Terwijl de focus van beleggers in de financiële wereld vooral gericht is op de bancaire sector in Italië, moeten we niet onderschatten welke rol Deutsche Bank in het geheel speelt. Het is de spin in het web van fraude en manipulatie, en het gaat steeds verder bergafwaarts met de financiële kolos. Het zijn niet alleen de geheime chatrooms die ons zorgen baren, maar vooral de “exposure” wat betreft derivaten.

Een kolossale zeepbel die op het punt staat uiteen te spatten.

Er is een reden waarom wij iedereen aanraden voorzichtig te zijn met handelen op de beurs. Om uit de wereldwijde schuldencrisis te komen is er namelijk een georkestreerd plan dat het hele systeem in elkaar moet laten vallen.

Men hoopt op een “soft landing”, maar dat valt moeilijk zo te noemen als alles vernietigd wordt.

Alles, maar dan ook alles begint uit de hand te lopen, niet alleen binnen de Europese Unie, maar wereldwijd. Het is niet alleen onafwendbaar, maar naar onze mening zelfs wenselijk om de maatschappij en economie weer gezond te maken.

De oorzaak van alle ellende is – natuurlijk – geld en macht.

De heersende elite – zeg maar de rijke 1% die zo ongeveer 99% van alles bezit – probeert van alles om de wereld te ontwrichten, volgens het eeuwenoude principe “verdeel en heers”. Bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet, de kloof tussen (super)rijk en de rest wordt steeds groter en de macht wordt steeds geconcentreerder (bij de top).

Een kentering zien we de laatste tijd, elke dag weer, en het meest aansprekende voorbeeld is nu Frankrijk.

Al ten tijde van de voormalig FED-voorzitter Alan Greenspan liep het uit de hand, en hij heeft nog geprobeerd te redden wat er te redden viel. De crash van 2008, waarbij geconstateerd werd dat de veroorzakers van alle ellende – de banken – too big to fail waren, heeft niet zuiverend gewerkt. De vele honderden miljarden die het de belastingbetalers gekost heeft, heeft alleen maar weer geleid tot een veel grotere zeepbel. Het meest aansprekende voorbeeld zijn de derivaten…… die nu niet voor niets de  “weapons of mass financial destruction” worden genoemd.

Het hele financiële kaartenhuis zal dus in elkaar vallen, alleen weten we (nog) niet precies wanneer, wel dat het sneller zal gebeuren dan de meeste mensen denken.

Laten we eerst eens even kijken wat de Dow Jones Industrial de laatste tijd heeft gedaan:

2018 12 22deutsche bank en het derivaten probleem2

De laatste vijf dagen is deze index zo’n 1000 punten omlaag gegaan. Daarmee is de index dit jaar zo’n 2100 punten kwijtgeraakt.

Een behoorlijke daling maar nog niets vergeleken met wat er staat te gebeuren.

Wat we hierin natuurlijk niet zien is dat er elke seconde tienduizend derivaten worden verhandeld. We hoeven daarvoor alleen maar naar de volumes te kijken. Elke vier dagen worden alle “light coins” in de wereld verhandeld. Het mooie van bijvoorbeeld de cryptocurrencies is dat de echte waarde bepaald wordt door de schaarste en die verdwijnt “optisch” als deze transacties worden verhandeld. Het blijft evenwel handel in lucht, om specifieker te zijn: handel in tulpenbollen. Zelfs de grootbanken zijn hierop gesprongen, waarbij de koersen vandaag de dag gemanipuleerd worden door grote partijen. Wij hebben de indruk dat de geheime chatrooms nog volop aanwezig zijn.

Straks komen we terug op het grootste probleem: de derivaten, maar nu schakelen we even over op één van de hoofdrolspelers op de financiële markten: het criminele financiële instituut Deutsche Bank.

We lazen onlangs op de website van CNBC ondermeer het volgende:

Police raids on Deutsche Bank’s offices in Frankfurt last week were not the fault of the current management team, according to the firm’s chief financial officer (CFO).

Two Deutsche Bank staff members are suspected of helping clients set up off-shore businesses to launder money gained from criminal activity.

Ter illustratie:
2018 12 22deutsche bank en het derivaten probleem1

De inval bij Deutsche Bank is één van de zoveel afleveringen in een jarenlange serie schandalen waarbij de grootste Duitse bank zoniet de hoofdrolspeler, dan in ieder geval een van de grootste partijen is. Vorige maand werd Deutsche Bank in verband gebracht met 200 miljard euro (!) aan verdachte transacties in Estland, gefaciliteerd door Deutsche Bank en in opdracht van Danske Bank in Denemarken. Overigens zijn waarschijnlijk ook Nederlandse banken en bedrijven betrokken bij deze geldwitwasserij.

De chief financial officer van de Deutsche Bank zegt in bovenstaand artikel dus dat de invallen van de politie niet komen door fouten van het management van de bank. Dat is de grootst mogelijke onzin, want het is juist wèl te wijten aan het management.

We durven namelijk wel de stelling aan dat de ceo, de chief executive officer, voor 100% betrokken was bij de fraude en het geld witwassen van de Danske Bank. Je kunt als onderneming niet zomaar honderden miljarden dollars aan geldtransacties laten doen zonder toestemming van het management of de leiding van het concern. Of de afspraak moet zijn dat de chef postkamer die boekingen mag goedkeuren.

En hoe zit het met de auditors van Deutsche Bank? Wie was er toen hiervoor verantwoordelijk?

Misschien kunnen we er achterkomen, door te kijken naar de ceo. Dat is iemand met de naam Christian Sewing.

Hij is sinds 1 januari 2015 lid van de raad van bestuur van de bank en werd op 8 april 2018 beniemd tot chief executive officer.

We werpen even een blik naar zijn carrière.

Sewing werkte eerst bij diverse kantoren van Deutsche Bank in Bielefeld en Hamburg, en van 2005 tot 2007 was Sewing lid van de raad van bestuur van de Deutsche Genossenschafts-Hypothekenbank.
Maar het wordt nog mooier.

Eerder bekleedde hij een aantal senior risicobeheer-functies, waaronder in Frankfurt, Singapore, Toronto, Tokio en Londen. Van 2012 tot 2013 was hij plaatsvervangend risicomanager en hoofd risicobeheer en risicostrategie. Eerder, van 2010 tot 2012, was hij hoofd van de verwerkingsdivisie van bankkredieten.

Van juni 2013 tot mei 2015 was hij hoofd van de Deutsche Bank Group Audit. Begin 2015 is hij verantwoordelijk geweest van de juridische afdelingvan de bank, waardoor hij voor het eerst in de raad van bestuur kwam.

Dus Sewing was de interne waakhond, verantwoordelijk voor risicobeheersing en kredieten. Natuurlijk moet hij van de “vuile was” hebben geweten, hij moet er van 2010 tot 2012 bij betrokken zijn geweest. Hij was de Chief Credit Officer. En sinds 2016 zat hij er met de neus bovenop. Het was zijn private banking divisie, hij had de teugels in handen, hij had er de leiding.

En dan beweren dat er niemand was die betrokken was bij de fraude van Danske Bank – gezien de omvang van de transacties móet de raad van bestuur er ons inziens van afgeweten hebben.

Lees dit eens:

Danske whistleblower Howard Wilkinson had claimed on Monday that a major European lender was involved in processing up to $150bn (£117bn) in suspicious payments.
The former head of Danske Bank’s trading unit in the Baltics between 2007 and 2014 – made the claims to a Danish parliamentary hearing, which is looking into payments totalling €200bn (£178bn) that were made through the lender’s Estonian branch..

Ondertussen blijft de koers van Deutsche Bank maar dalen. Van pak ‘m beet 93,50 euro in 2007 naar 7,00 euro nu.

En dan lezen we dus eergisteren dat de Europese Commissie een onderzoek ingesteld heeft naar vier banken op verdenking van prijsmanipulatie bij de handel in overheidsobligaties op de Europese markt. Dat is weer eens wat anders dan derivaten. Het sterkt ons in onze stelling dat overheden (centrale) banken niet nodig hebben voor hun eigen financieringen. Zij kunnen die rol beter zelf vervullen. Dat is in de VS tweemaal gebeurd: onder het bewind van Abraham Lincoln en John F. Kennedy. Zou het toeval zijn dat beide presidenten door een kogel om het leven werden gebracht?

De vier banken die de EC in het vizier heeft, hebben onder één hoedje gespeeld wat gezien de grootte van de banken feitelijk neerkomt op een onwettig kartel.

De EU heeft geen namen vrijgegeven, maar Deutsche Bank, Crédit Suisse en Crédit Agricole hebben al gezegd aan het onderzoek hun medewerking te verlenen. Deutsche Bank voegde daaraan toe geen boete te verwachten, wat er volgens ons op wijst dat de bank – die toch al heel wat schandelen op haar lever heeft – de rol van klokkenluider op zich heeft genomen, merkende dat de grond te heet onder haar voeten werd. Klokkenluiders – hoewel medeschuldig – genieten binnen de EU vaak kwijtschelding van straf.

De Europese onderzoekers onderzoeken de periode 2009 – 2015. Het onderzoek richt zich volgens de Commissie op handelaren die vooral via chatrooms mogelijk commercieel gevoelige informatie onderling uitwisselden en samenwerkten om prijzen af te spreken. Het ging dit keer niet om illegale praktijken bij de handel in vreemde munten – u weet wel: het valutaschandaal -, maar om de handel in staatsobligaties, leningen van Europese instellingen en obligaties van overheidsagentschappen in dollars.

De Commissie kan dan wel zeggen dat het vermeende gedrag van de handelaren niet betekent dat het “business as usual” was, maar de kans daarop lijkt ons groot. Ook staat de uitkomst van het onderzoek nog niet vast, zegt de club van Juncker. Als er aan het eind van de rit voldoende bewijzen zijn van een overtreding, kan er een boete van 10% van de wereldwijde omzet van het bedrijf opgelegd worden.
Regelgevers wereldwijd hebben de financiële sector de afgelopen jaren gestraft voor het manipuleren van verschillende financiële benchmarks. In de meeste gevallen hadden online chatrooms toezichthouders geholpen de manipulatie te ontdekken.
Het is zeer wel mogelijk dat hierdoor de grootbanken weer veel rechtszaken aan hun broek krijgen, omdat investeerders (denken te) kunnen aantonen dat zij schade hebben ondervonden van deze illegale praktijken.

Deutsche Bank heeft zich schuldig gemaakt aan een schier onophoudelijke reeks schandalen. We noemen slechts:

– de Liborfraude: handelaren van Deutsche Bank maakten samen met die van andere instellingen jarenlang in geheime chatrooms prijsafspraken over de Liborrente. Deutsche Bank werd in de jaren 2013 en 2015 gedwongen boetes te betalen die opliepen tot bijna 2,5 miljard dollar, wereldwijd.
– In 2015 moest Deutsche Bank in de VS een boete betalen van 237 miljoen euro omdat de Amerikaanse dochteronderneming actie was in landen als Libië en Syrië, landen waartegen sancties door de VS waren opgelegd.
– Handelaren van Deutsche Bank bezondigden zich ook aan massale fraude met wisselkoersen. Deutsche Bank schikte hiervoor in 2017 (boete die werd opgelegd: 167 miljoen dollar). Het Euriborschandaal.
Overigens hebben beide schandalen, Libor en Euribor, volgens persbureau Bloomberg, de bankreuzen wereldwijd zo’n 9 miljard dollar aan boetes gekost.
– de witwaszaak van Danske Bank (zie hierboven).
– Voor Kerstmis 2016 schikte Deutsche Bank met de Amerikaanse overheid voor 6,9 miljard euro om af te komen van verdere vervolging  wegens de verkoop van herverpakte rommelkredieten, de beruchte subprimeleningen, één van de hoofdoorzaken van de kredietcrisis in 2008. Veel geld, maar eigenlijk een koopje, want in eerste instantie eisten de Amerikaanse toezichthouders 12,5 miljard euro.

De fusie met Citi is duidelijk op een mislukking uitgelopen. Nu probeert de Merkelregering om Deutsche Bank samen te voegen met Commerzbank, de op één na grootste van Duitsland. Deutsche Bank is kennelijk too big to fail, dus maken ze het nòg groter.
Ze willen als het ware een reddingsboot aan de Titanic vastbinden om te voorkomen dat die zinkt. Ze zullen allebei ten onder gaan.

Een verlies van $ 40 biljoen (!) op de derivatenmarkten was de hoofdoorzaak van de kredietcrisis van 2008, de bankencrisis, de economische crash, de foreclosurecrisis.

Je kunt de waterdichte deuren sluiten, de pompen inschakelen, maar het is een wiskundige zekerheid dat de Titanic kopje onder gaat.

Wat we denken dat er gaat gebeuren? Eerst heb je de kantoren van Deutsche Bank in de Verenigde Staten. De autoriteiten in dat land zullen er wel voor wáken de Duitse activiteiten in dat land met een bailout te helpen. Trouwens, in het Congres is er bijzonder weinig steun om welke bank dan ook te redden.

Maar wat dan met Deutsche Bank in de EU? Kun je de Duitse grootbank wel redden, maar geen banken in Italië, Griekenland of Spanje? We denken dat dat niet zal gebeuren, ook al omdat Mario Draghi als een kip zonder kop vasthoudt aan zijn “beleid”.
En waarom Deutsche Bank niet met een bailout geholpen kan worden? Omdat deze bank een derivatenboek heeft van 45 biljoen dollar. Goud, zilver, grondstoffen, noem de derivaten maar op.

En hoe we dat dan weer weten? Door onze research. Google maar eens op Noble Group.
Wat lazen we begin deze maand op de site van Bloomberg?

2018 12 22deutsche bank en het derivaten probleem4

De tegenpartij van een houder van multi-miljarden aan derivaten dreigt kopje onder te gaan. Noble kwam in grote financiële problemen door afschrijvingen en controverses over de boekhouding. Daardoor heeft het concern de afgelopen jaren miljarden verloren. Noble Group heeft het na dit krantenbericht voor elkaar gekregen een reorganisatie uit te voeren die de grondstoffenhandelaar van de ondergang moet redden, en vond een hernieuwde beursgang in Singapore van cruciaal belang voor de reddingsoperatie, waarbij schulden van het bedrijf zouden worden omgezet in aandelen. Maar de Singaporese centrale bank en politie hebben de terugkeer naar de beurs van Noble vorige week geblokkeerd. Er zijn te veel twijfels over de financiële positie van het bedrijf, dat wordt onderzocht wegens vermeende misleiding en overtredingen van de boekhoudregels. Waar kennen we dat ook alweer van?

Die hele derivatenmarkt is één grote zeepbel.  In het geval van Noble Group kun je dus als investeerder op papier goud en zilver hebben, maar fysiek goud zul je niet in handen krijgen.

Dit artikel vervolgen we alleen voor onze abonnee’s. We hebben het dan over de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Dan denken we aan futures and optie derivaten.
We hebben het ook over de LBMA, de London Bullion Market Association. Die verhandelt zelf niets. Het is geen beurs. Het is een “association” zoals ze zelf beweren. In de Wikipedia lezen we hierover:

The London bullion market is a wholesale over-the-counter market for the trading of gold and silver. Trading is conducted amongst members of the London Bullion Market Association, loosely overseen by the Bank of England. Most of the members are major international banks or bullion dealers and refiners.

Loosely overseen….. een beetje toezicht. Juist dat gebrek aan toezicht en ingrijpen heeft ertoe geleid dat de banken nòg groter zijn geworden, nòg machtiger, waardoor de diverse zeepbellen giga proporties hebben bereikt. Als die uiteenspatten dan krijgen we een crisis die zijn weerga niet kent. En om die crisis te boven te komen is het essentieel dat het hele systeem in duigen valt.

De heersende elite weet dat.

Aan de uitvoering van dat plan wordt de laatste hand gelegd.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

Update

https://jdreport.com/niets-aan-de-hand-hoor-duitsland-moet-15-meer-geld-lenen-om-het-noodfonds-voor-banken-aan-te-vullen/

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 eu bed 300x223

Europese Unie zet weer een nieuwe stap om democratie af te schaffen

schuldencrisis 1545587329

Niets aan de hand hoor! Duitsland moet 15% meer geld lenen om het noodfonds voor banken aan te vullen