in ,

Dit is waarom jonge mensen en vooral vrouwen meer ernstige bijwerkingen van het vaccin kunnen verwachten

Gardasil HPV vaccine fertility feature 1 800x417 1

Twee mensen kunnen op dezelfde dag dezelfde apotheek binnenlopen en hetzelfde coronavirusvaccin krijgen , maar hun bijwerkingen zullen waarschijnlijk verschillen.

Dat komt omdat het immuunsysteem van elke persoon uniek is. Hoe het reageert op vaccins, hangt af van brede categorieën zoals leeftijd en geslacht, maar ook van meer individuele kenmerken zoals onze genen of de geschiedenis van blootstelling aan infecties.

“Uw immuunrespons dicteert in wezen uw bijwerkingen”, vertelde dr. Vivek Cherian, een arts in de interne geneeskunde in Baltimore, aan Insider.

Over het algemeen hebben vrouwen en jongere volwassenen de meest ernstige bijwerkingen na hun coronavirus-opnamen, ongeacht de dosis of fabrikant.

Voor alle drie door de VS geautoriseerde coronavirusvaccins – van Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson – rapporteerden jongere volwassenen vaker vermoeidheid, hoofdpijn en pijn op de injectieplaats dan oudere volwassenen.

Bijwerkingen zijn ook talrijker en ernstiger na dosis twee van de injectie van Pfizer of Moderna.

Volwassenen ouder dan 65 hebben over het algemeen een zwakker immuunsysteem

Ons immuunsysteem verslechtert naarmate we ouder worden, dus het lichaam van oudere mensen werkt niet zo hard om hen te verdedigen tegen vreemde indringers – inclusief het eiwit dat via een vaccin in het lichaam wordt geïntroduceerd. Hierdoor zijn de bijwerkingen bij ouderen vaak milder en minder talrijk dan bij jongere volwassenen.

“Als we ouderen zeggen, bedoelen we meestal personen ouder dan 65”, zei Cherian.

Na één dosis van Moderna’s injectie kreeg 57 procent van de mensen jonger dan 65 jaar bijwerkingen, vergeleken met 48 procent van de 65-plussers.

Na de tweede dosis kreeg bijna 82 procent van de mensen in de jongere groep bijwerkingen, vergeleken met bijna 72 procent van de oudere volwassenen.

Pfizer meldde ook dat vermoeidheid, hoofdpijn en pijn op de injectieplaats na beide doses vaker voorkwamen bij mensen van 18 tot 55 jaar dan bij mensen van 56 jaar en ouder.

In het proces van Johnson & Johnson ontwikkelde bijna 62 procent van de mensen van 18 tot 59 jaar bijwerkingen, vergeleken met 45 procent van de mensen van 60 jaar en ouder.

Maar dat betekent niet dat vaccins minder effectief zijn voor de oudere groep.

“Voor het COVID-19- vaccin hebben we eigenlijk geen verminderde effectiviteit gezien naarmate we ouder worden, dus dat is eigenlijk heel goed”, zei Cherian.

Oestrogeen speelt een rol bij de immuunrespons van een vrouw

Vrouwen hebben de neiging sterker te reageren op veel vaccins, waaronder die tegen polio, influenza, mazelen en bof – dus het is geen verrassing dat ze ook meer bijwerkingen hebben na hun coronavirus-injecties. Cherian zei dat dit waarschijnlijk te maken heeft met oestrogeenspiegels.

“Testosteron is meestal een immuunonderdrukkend hormoon, en oestrogeen heeft de neiging om het immuunsysteem te stimuleren”, zei hij.

Een  recent rapport  van de Centers for Disease Control and Prevention wees uit dat ongeveer 79 procent van de gevallen van bijwerkingen van vaccins die aan de CDC werden gemeld, afkomstig waren van vrouwen, hoewel slechts 61 procent van de doses in het algemeen aan vrouwen werd toegediend.

De bijwerkingen van het vaccin zijn zelfs meer uitgesproken voor premenopauzale vrouwen dan voor postmenopauzale vrouwen, zei Cherian.

De tweede dosis veroorzaakte sterkere bijwerkingen bij alle leeftijdsgroepen

Maandag bracht de CDC een rapport uit waarin  de bijwerkingen werden onderzocht  bij 1,9 miljoen Amerikanen die beide doses Pfizers- of Moderna-vaccins hadden gekregen. In totaal meldde ongeveer 50 procent van de vaccinontvangers bijwerkingen na hun eerste dosis, terwijl 69 procent bijwerkingen meldde na hun tweede injectie.

Over de hele linie stegen de meldingen van pijn op de injectieplaats van 68 procent na dosis één tot 72 procent na dosis twee. De vermoeidheid steeg van 31 procent naar 54 procent van het eerste naar het tweede schot, hoofdpijn van 26 procent naar 47 procent en lichaams- of spierpijn van 19 procent naar 44 procent.

Bijna 75 procent van de Moderna-ontvangers had bijwerkingen na dosis twee, vergeleken met 64 procent van de Pfizer-ontvangers. Deze resultaten waren over het algemeen consistent met die van klinische onderzoeken .

Meer bijwerkingen na de tweede dosis is over het algemeen een teken dat uw lichaam het virale eiwit snel heeft leren herkennen en klaar is om het opnieuw aan te vallen.

Lees verder bij de bron: Sciencealert / businessinsider

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
16322524238 ac9a2717fe vvd declaratie e1426016379942

VVD bejaarden en andere ‘vips’ beschermen Rutte, logisch veel van hen hebben ook volop gelogen en bedrogen zonder te worden gestraft

Corona vaccin

Meer dan 100 volledig gevaccineerde mensen hebben covid opgelopen, wat wederom aantoont dat vaccins infectie niet voorkomen