in , ,

ECB strekt tentakels uit en wordt een politieke moloch

ecb 197239 960 720

Vroeger waren centrale banken – idealiter – bedaarde organisaties die zich keurig aan hun mandaat hielden. De Europese laat dit achter zich en bemoeit zich op allerlei beleidsterreinen met politieke aangelegenheden, als een soort vierde macht binnen de .

De voorgeschreven rol van een centrale bank ligt vast in haar statuten: de waarde van de valuta te stabiliseren en behouden.

Daarnaast brengt de centrale bank monetaire middelen in omloop en zorgt voor als smeermiddel voor transacties tussen partijen.

De bank heeft toezicht op banken, zorgt voor een solide bankwezen en een betrouwbaar betalingssysteem. Dit is een ondersteunende en faciliterende taak..

Dit stadium is de lang gepasseerd, Onder leiding van Mario Draghi werd een ongekend monetaire ingezet na de financiële crisis met extreem ruim monetair beleid en grootschalige aankopen van schulden van overheden en bedrijven.

Draghi's opvolger – geen bankier – zet de voet nog fermer op het gaspedaal, zoals ze gewend was bij haar vorige werkgever, het Internationaal Monetair Fonds.

De ECB als onafhankelijke, neutrale, monetaire autoriteit is daarmee voorgoed verleden tijd. Zelfs de Duitsers zijn murw gebeukt en hebben het hoofd vrijwel in de schoot gelegd.

Vloeken in de kerk
In een niet zo grijs verleden was het financieren van overheidstekorten door de centrale bank vloeken in de kerk.

Inmiddels staat meer dan 30 procent van de Eurozone-overheidsschulden op de balans van ….

Lees verder bij de bron: Veren Of Lood

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
brown rabbit

De cultus van WTF

drone flying under white sky

Politie als voyeur; houdt naturisten met drone in het oog! Willen we deze controle wereld wel?