in ,

EU-gedragscode in strijd tegen nepnieuws

De wil de snelle verspreiding van nepnieuws en met een Europese gedragscode bestrijden. Een onafhankelijk netwerk van mensen die feiten checken moet dit ondersteunen.

Daarnaast wil Brussel dat internetgiganten als , Google en Twitter meer openheid geven over waar de informatie op hun onlineplatforms vandaan komt en wie ervoor betaalt.

Brussel vindt dat de industrie zelfregulerend moet zijn maar te weinig doet aan het fenomeen, bijvoorbeeld met het tijdig sluiten van nepaccounts.

-commissaris Mariya Gabriel (digitale economie) dreigt met bindende regels als de gedragscode, die al in juli in samenwerking met de industrie en belanghebbende organisaties klaar moet zijn, onvoldoende blijkt te helpen.Ze waarschuwde donderdag specifiek waakzaam te zijn voor ,,tactieken van desinformatie” in de aanloop van de Europese verkiezingen in mei 2019.

Daarom wil de commissie ook dat er vaart komt in de bestrijding van nepnieuws en valse informatie. In december bepaalt ze of dat inderdaad het geval is of dat er drastischer stappen moeten worden genomen.De commissie tekent aan dat ,,fake nieuws en online desinformatie niet per se illegaal zijn''. Tegelijk bedreigen ze de als burgers bewust worden misleid of beïnvloed en op basis daarvan beslissingen nemen.

Gabriel riep de lidstaten op zich in te spannen voor kwaliteitsjournalistiek. ,,Die is cruciaal voor de ”. Ook moedigt zij ze aan lesprogramma's te ontwikkelen voor scholieren voor het herkennen van nepnieuws.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU streeft naar verdergaande massamigratie

Suikervervangers veroorzaken net zo goed diabetes en obesitas