in ,

Suikervervangers veroorzaken net zo goed diabetes en obesitas

suiker

De laatste decennia is de verkoop van voedingsproducten en frisdranken met calorievrije zoetstoffen fors gestegen. Maar ook die suikervervangers kunnen schadelijk zijn, stellen onderzoekers van het Medical College of Wisconsin en de Marquette-universiteit (VS). Suikervervangers mogen dan wel calorievrij zijn, onschuldig zijn ze daarom niet. Ook deze kunstmatige zoetstoffen kunnen diabetes en obesitas veroorzaken.

 

Drastische toename

“Ondanks de toevoeging van deze niet-calorische kunstmatige zoetstoffen aan onze dagelijkse voeding, is er nog steeds een drastische toename van obesitas en diabetes”, zegt hoofdonderzoeker Brian Hoffmann, die de resultaten deze week voorstelt op een groot congres in San Diego.

“In onze studies lijken zowel suiker als kunstmatige zoetstoffen negatieve effecten te hebben die gelinkt zijn aan obesitas en diabetes, zij het dat de mechanismen sterk verschillen.” Het gaat om het grootste onderzoek tot nog toe dat biochemische veranderingen na de consumptie van suiker en suikervervangers nagaat.

 

Studie bij ratten

De studie werd uitgevoerd bij ratten. Sommige groepen ratten kregen voeding met veel suikers, fructose of glucose, andere groepen kregen voeding met veelgebruikte suikervervangers, aspartaam of acesulfaam-K. Na drie weken veranderde ook bij de ratten die suikervervangers kregen, het vet- en energiemetabolisme. Bovendien bleek acesulfaam-K zich op te stapelen in het bloed, met mogelijk schadelijke gevolgen voor de bloedvaten.

Suikervervangers werden al eerder door gerenommeerde instituten als Harvard, de Franse voedselautoriteit ANSES en veel onderzoekers van verdacht zelf mogelijk obesitas en suikerziekte te veroorzaken.

 

Matig gebruik

Of suikervervangers even schadelijk zijn als suiker, daarvoor is nog meer onderzoek nodig, zegt Hoffmann. Maar onschuldig zijn ze dus niet. Van een gewone frisdrank naar een light-frisdrank overschakelen kan je van de regen in de drup brengen.

En bij suikervervangers is het zoals bij suiker: als je ze gebruikt, gebruik ze dan matig, aldus Hoffmann. “We hebben vastgesteld dat je lichaam bij matig gebruik de machines heeft om met suiker om te gaan. Wanneer het systeem gedurende een lange periode overbelast wordt, gaan deze machines kapot.”

Urgent

Onderzoek naar de gezondheidseffecten van zoetstoffen is urgent omdat het overheidsbeleid erop is gericht de voedingsindustrie minder suiker te laten gebruiken. Daarbij schakelen bedrijven vaak over op zoetstoffen. Zoetstoffen zitten in frisdranken maar je ziet ze steeds vaker ook in bijvoorbeeld drop, toetjes, tapas, muesli, ketchup, toffees, kauwgum en borrelnoten. Als deze zoetstoffen echter dezelfde problemen veroorzaken als de suiker die zij vervangen, wordt alleen maar tijd verloren bij de aanpak van deze ziektes. Ondertussen heeft al bijna de helft van de Nederlanders (43%) overgewicht en is 13% obees. Wekelijks komen er in Nederland 1.200 mensen met suikerziekte bij.

Lees ook eens verder bij de bron: Duurzaamnieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
fake news essay

EU-gedragscode in strijd tegen nepnieuws

meer fraude vastgesteld bij zorgdeclaraties

Rechter bepaalt dat overheid mensen niet verplicht mag verzekeren voor zorg