in , , ,

EU-president: ‘Akkoord voorwaarden EU-lidmaatschap UK is bindend en onomkeerbaar’

Het akkoord dat de Europese leiders vrijdagavond sloten over aangepaste voorwaarden voor het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië is juridisch bindend en onomkeerbaar. Ook het Europees Hof van kan de afspraken niet terugdraaien.

Dat zei EU-president Donald Tusk woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Het parlement moet instemmen met de wetgeving als de Britten op 23 juni vóór een langer verblijf in de hebben gestemd.

Tusk zei te hopen op de volledige medewerking van de parlementariërs. De grote fracties in het Europees Parlement toonden zich woensdag bereid om de gewijzigde voorwaarden van het Britse EU-lidmaatschap voortvarend om te zetten in wetgeving. De Britten moeten echter niet denken dat ze opnieuw kunnen onderhandelen als ze op 23 juni voor een vertrek uit de landenunie stemmen, zo klonk het bij diverse fractievoorzitters.

Parlementsvoorzitter Martin Schulz had eerder gezegd dat er vooraf geen garanties zijn te geven dat het parlement alle wetsvoorstellen groen licht geeft.

Britse voorstanders van een vertrek uit de EU hebben gesuggereerd dat het hof in Luxemburg gaten kan slaan in de afspraken. Volgens Tusk is het akkoord in lijn met de Europese verdragen. “De Europese standaarden en rechten blijven intact”, zei hij, doelend op onder meer het vrij verkeer van personen. Het akkoord vervalt als de Britten tegenstemmen, herhaalde hij.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak van een “billijke deal”. Hij zei te verwachten dat de Britten ermee instemmen.

Lees verder bij de Bron: NU WIJ!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Actie, Noodoproep: Teken tegen verlenging Glyfosaat-vergunning

Waarom rechter Scalia uit de weg geruimd moest worden