in , , , ,

Even over de Wikipedia verwijderde pagina: Omvolking

5917459089 f6baa789a5 refugees

Onlangs verwijderde Wikipedia de pagina over ‘omvolking’. Een kopie van die pagina heb ik hieronder geplaatst, met dank aan de Internet Archive.

Anders dan kolonialisme, waarbij een partij de hulpbronnen van een zwakkere partij plundert, gaat het bij omvolking om de doelmatige vervanging van een inheems volk door een ander volk.


‘Omvolking’ is een neologisme en letterlijke vertaling van het Duitse ‘umvolkung’. Met omvolking wordt het (politieke) beleid bedoeld om de demografische samenstelling van de bevolking te wijzigen door immigratie of het beïnvloeden van voortplantingsgedrag1.

Omvolking – Nazi-Duitsland

De term ‘umvollkung’ werd vooral gebruikt door Nazi-Duitsland, en verwijst naar de strategie om de inwoners van bezette gebieden te deporteren om ruimte te maken voor Duitse en andere (volgens de nazirassenleer Germaanse) immigranten. Omvolking van de bezette gebieden vormde een onderdeel van de bredere strategie om de gebieden te germaniseren. Binnen Generalplan Ost werd deze strategie van omvolking uitgewerkt2. Het plan was gericht op genocide en etnische zuiveringen in Oost-Europa. Het voorzag in de deportatie van 45 miljoen mensen uit Oost-Europa naar Siberië, waarvoor 8 tot 10 miljoen Germaanse boeren (waaronder Nederlanders) in de plaats zouden komen.

Overige voorbeelden van omvolking

Omvolking werd niet alleen door Nazi-Duitsland toegepast. Omvolking speelde ook een rol binnen de russificatie van bezette gebieden door Rusland en de Sovjet Unie en arabisering ten tijde de expansie van het Arabisch kalifaat. Hoewel het bij russificatie en arabisering ook ging om de verspreiding van de betreffende taal en cultuur, was (gedwongen) massa-immigratie hiervan onderdeel. Door russificatie van Letland is het aandeel etnische Letten bijvoorbeeld afgenomen van 77% in 1935 tot 61.1% in 2011.

Omvolking speelde ook een belangrijke rol bij de arabisering in Soedan van Darfur. De etnische zuiveringen en massa deportaties van niet-Arabische bevolkingsgroepen leidde tot minimaal 300.000 doden.3

Omvolking wordt heden ten dage ook toegepast door China. Door middel van massa-immigratie van miljoenen Chinezen naar Tibet wordt op die manier Tibet gesinficieerd. Door de massa-immigratie dreigen de Tibetanen een minderheid in hun eigen land te worden4.

Gebruik van de term omvolking in Nederland

De term ‘omvolking’ verwijst tegenwoordig vooral naar de groei van het aantal allochtonen in West-Europa. Binnen sommige extreem rechtse groepen wordt dit gezien als een doelbewuste strategie om de oorspronkelijke bevolking te verzwakken. De term wordt inmiddels breder gehanteerd door onder andere rechts populisten en conservatieven5. Aanleiding voor dit bredere gebruik van ‘omvolking’ lijken de plannen rondom ‘replacement migration’ van het International Organization for Migration (onderdeel VN) te zijn6. De publicist Joost Niemöller schreef hier een artikel over waarbij de term ‘omvolking’ gebruikte7.

Referenties

2. Dietrich Eichholtz, »Generalplan Ost« zur Versklavung osteuropäischer Völker.
4. https://en.wikipedia.org/wiki/Sinicization_of_Tibet Sinicization of Tibet (Engels)
5. https://de.wikipedia.org/wiki/Umvolkung Heutige Verwendung Umvolkung (Duits)

Lees verder via de Bron: Mathijs Koenraadt

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
joris demmink anp 0

‘OM stelt zich op als advocaat Demmink’

3022416327 c326398d81 Peter de Vries

Duizenden Nederlanders op gelekte zwarte lijst, ook Peter R. de Vries