in ,

Facebook helpt de Afrikaanse uittocht naar Europa

migrants

In Europa verwijderen sociale media zoals Facebook en Twitter berichten en blokkeren ze auteurs die zich verzetten tegen massale migratie uit de Derde Wereld als haatdragende taal. De vijandige houding ten opzichte van letterlijk honderdduizenden Afrikanen uit Nigeria, Marokko of Ghana die Italië, Zweden of Duitsland overspoelden, wordt door hen als extremistisch gedrag beschouwd.

Tegelijkertijd zijn Facebook en Twitter van groot belang voor de grootste menselijke exodus in de moderne geschiedenis. Social media zijn niet lang beperkt geweest tot een communicatie- of marketingfunctie. Platforms zoals Facebook en Twitter dragen bij aan de totstandkoming van de politieke situatie, zoals de gebeurtenissen die verband houden met de Arabische lente of Kiev’s Euromaidan. Sociale netwerken zijn ook een kanaal geworden dat helpt bij het organiseren van de overdracht van Afrikanen naar Europa.

In 2017 heeft een kwart van de mensen op aarde een Facebook-account, waarvan 68% jonger is dan 35 jaar.

Ook in Noord-Afrikaanse landen is dit portaal erg populair onder bijna de helft van de bevolking, vooral onder mensen jonger dan 35 jaar. Het komt voor dat de leeftijd van 89% van de mensen die vanuit Libië Europa binnenkomen niet langer is dan 40 jaar, wat leidt tot de veronderstelling dat dezelfde leeftijdsgroep het vaakst de hierboven besproken sociale netwerksite gebruikt.

Facebook is het smokkelaarskanaal geworden om mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn om van Afrika naar Europa te reizen. Hoe gebeurt het? Ten eerste maken smokkelaars accounts en pagina’s op Facebook waar ze hun diensten adverteren en geven ze hun telefoonnummer op. Tevens raden we aan om contact op te nemen met de WhatsApp-applicatie, die de codering van berichten garandeert. Ten tweede publiceren ze, om hun boodschap te authenticeren, plaatjes met voorbereidingen op de reis. Ten derde publiceren ze foto’s en rapporten van mensen die de Europese landen hebben bereikt, wat veronderstelt dat ze vertrouwen opbouwen aan de kant van potentiële klanten. Belangrijke informatie staat ook in reacties onder berichten. Dankzij hen kun je erachter komen wie de diensten van de smokkelaars gebruikte. Op deze manier, via de wijnstok, zijn de geruchten verspreid over de geplande verhuizing.

facebook

Facebook-berichten bevestigen dat de Europese marine een belangrijke rol speelt in een van de grootste exodussen in de moderne geschiedenis.

De advertenties informeren over de deelname van slagschepen of NGO-vaartuigen aan “reddingsacties”. Verschillende keren was er ook informatie die het enige ding dat smokkelaars moesten doen was om de plaats te bereiken waar de marineschepen in een paar uur zouden verschijnen. Dergelijke berichten laten veel vragen over de betrokkenheid van NGO’s of zeemachten van Europese landen. De eerdere analyses van het Gefira-team hebben een belangrijke rol onthuld die ngo’s hebben gespeeld bij de overbrenging van illegale immigranten. 4)

vluchtelingen

Reddingsoperaties van Artsen zonder Grenzen 1.01.2015-17.10.2017.Bron: MSF

Er zijn eerder rapporten geweest dat NGO’s hulp bieden op een manier die niet transparant genoeg is. 5) Het Europees grens- en kustwachtagentschap (Frontex) geeft ook aan dat samenwerking met niet-gouvernementele organisaties geen effect heeft. 6) De kaart hierboven toont de locaties van reddingsoperaties uitgevoerd door de organisatie Doctors Without Borders, waarvan de overgrote meerderheid plaatsvond in de buurt van de Libische territoriale wateren. De geredde mensen werden meestal naar Italië vervoerd, niet naar Afrikaanse of Maltese havens die absoluut dichterbij zijn. 7) We kunnen ons afvragen of een Zweeds schip dat deelneemt aan de redding van een boot met Duitse passagiers op 20-30 kilometer voor de Duitse kust, overlevenden naar Zweden of Duitsland zou vervoeren?

Er zijn twijfels over de rol van Frontex, wiens schepen immigranten vervoeren van boten die langs de Libische kust drijven, rechtstreeks naar de centra in Zuid-Europa. De “Sophia” -operaties met oorlogsschepen wekken ook vermoedens. Het doel van de marine is om smokkelaars in de Middellandse Zee te bestrijden en illegale immigranten te redden. De waarneming van profielen van smokkelaars op sociale netwerken brengt de verbanden aan het licht tussen het redden van immigranten en hun transport door smokkelaars.

facebook

Bericht over de prijs van smokkel vanuit Tunesië en Libië naar Europa.
Bron: Facebook.

Volgens de informatie die op de Facebook-profielen van smokkelaars wordt gepubliceerd, bedragen de kosten van overstap naar Europa $ 400 per persoon als de reis begint vanuit Tunesië of $ 1000 vanuit Libië (gegevens van maart 2016). Gezinnen kunnen kortingen krijgen. De omvang van dit bedrijf wordt geïllustreerd door cijfers. In juli 2017 kwamen 11,5 duizend mensen uit Libië in Italië aan (dat aantal was twee keer zo hoog in dezelfde maand een jaar eerder). 8) Als de zwarte marktprijs $ 1000 bedraagt, kunnen smokkelorganisaties (en andere betrokken entiteiten) binnen een maand tot $ 11,5 miljoen verdienen. De schaal van deze acties doet je afvragen of ze niet gecoördineerd zijn. Er is al onthuld dat “vluchtelingen” telefoonnummers hadden van niet-gouvernementele organisaties om hun aankomsten aan te kondigen. 9)
Begin vorige maand vond een intrigerende situatie plaats. Op 2 december verscheen een aankondiging op het Facebook-profiel van de smokkelaars dat een “reis” van Libië naar Italië gepland was, wat op 6 december zou zijn. Op 7 december verscheen een update waaruit bleek dat de smokkel in voorbereiding op dezelfde dag zou beginnen. De post is in de middag gepubliceerd, dus er kan worden verondersteld dat de operatie ’s avonds of’ s nachts is begonnen. Een dag later, oftewel 8 december in de vroege namiddag, publiceerde Frontex op zijn Twitter-pagina de informatie dat de Olympische commandant van het schip betrokken was bij het patrouilleren van zeegrenzen en 78 mensen redde. Natuurlijk is er geen bewijs dat deze mensen zijn weggehaald van de boot waarnaar hierboven wordt verwezen, omdat er geen bewijs is dat Frontext wist dat er een schip zou aankomen. Mensenensmokkelaars hadden van tevoren een bericht uitgezonden dat ze een haven in Libië zouden verlaten en vervolgens zouden worden opgepikt door de Europese marine en NGO’s. Nu rijst de vraag of we te maken hebben met een echte reddingsoperatie of een illegale en gevaarlijke overdracht op volle zee.

migranten

Situatie vanaf het begin van december over georganiseerde mensensmokkel van Libië naar Europa en reddingsoperaties als onderdeel van de Frontex-missies.
Bron: Twitter, Facebook.

NGO’s en de mensensmokkelaars gebruiken Saul Alisnky “Rules for Radicals” nummer 4 “Laat de vijand zijn eigen regels naleven .” De wet van de zee stelt dat “elke meester gebonden is, voor zover hij dat kan doen zonder ernstig gevaar voor zijn schip, haar bemanning en passagiers, om iedereen te helpen, ook al is een vijand op zee gevonden die dreigt verloren te gaan. ” Mensensmokkelaars, de Europese Unie, NGO’s en Frontex maken de spot met de wet van de zee, en daarvoor moeten ze verantwoordelijk worden gehouden. De massale transportoperatie die al sinds 2014 zeshonderdduizend mensen uit Libië naar Italië bracht, bevorderd en gecoördineerd door moderne communicatiemiddelen zoals Twitter en Facebook, kan nauwelijks als een echte reddingsoperatie worden beschouwd.

smokkelaars5

Communicatie smokkelaars op via Facebook.Bron: Facebook.

Afgelopen winter bewezen we de deelname van niet-gouvernementele organisaties aan de smokkel van immigranten. 10) Op dit moment kunnen we via sociale media niet alleen de activiteiten van NGO’s volgen, maar ook de manier van communicatie tussen smokkelaars en hun klanten. Het onderzoeken van dit onderwerp brengt nieuwe vragen met zich mee. Alle “reddingsoperaties” lijken goed georganiseerd te zijn geweest.

Bron: gefira.org/ en referenties

1. Verspreiding van Facebook-gebruikers wereldwijd vanaf januari 2017, naar leeftijd en geslacht, Statista.
2. Aandeel van Facebook-gebruiker in Noord-Afrika in 2017, naar leeftijdsgroep, Statista.
3. Displacement Tracking Matrix (DTM) Libië’s Migrant Report, Round 12, July-August 2017.
4. NGO’s smokkelen immigranten naar Europa op industriële schaal, Gefira 2017-12-04.
5. Goede doelen betalen mensenhandelaren: de verbazingwekkende bewering van de Libische kustwacht … geld overhandigd aan criminele bendes zodat ze vluchtelingen ‘bezorgen’, Daiy Mail 2017-06-11.
6. NGO redt Libië moedigt mensenhandelaars aan, zegt EU-grensleider, The Guardian 2017-02-27.
7. Interactieve kaart, Medicines Sans Frontiers.
8. Het aantal migranten dat vanuit Libië naar Italië komt, daalt in juli met de helft, The Guardian 2017-08-11.
9. Schlauchboot-Migranten rufen NGOs wie “Taxis” an, Kronen Zeitung 2017-05-13.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nucleaire top

Paus: ‘Derde Wereldoorlog staat voor de deur door nucleaire dreiging’

poor 1775239 960 720

Rijkste 1 procent kaapt 82 procent van groei rijkdom