Sinds de negentiende en twintigste eeuw zijn er overal in europa stuwdammen aangelegd. Die worden nu in rap tempo afgebroken: in 2020 minstens 101 in 16 eu-landen, in 2021 239 in 17 EU-landen en vorig jaar 325 in 16 EU-landen.
De afbraak gaat onverminderd verder.
Als reden wordt ‘het verlies aan biodiversiteit' genoemd. Het verwijderen van dammen moet leiden tot natuurherstel. Het afbreken van de stuwdammen zorgt er wel voor dat er veel water wegstroomt.
“De EU schreeuwt moord en brand over global warming en een tekort aan water door extreme droogte, en dan gaan ze net nu in het kader van de SDG's (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, red.) en agenda 2030, en uiteraard niet toevallig sinds 2020, alle dammen afbreken waardoor het water in de stuwmeren verloren gaat?” schrijft advocate Carine Knapen op X, het voormalige Twitter.
WAAROM WORDEN IN HEEL DE EU ZOVEEL STUWDAMMEN EN BARRIERES VERWIJDERD ?
Sinds de 19de en 20ste eeuw zijn er overal in Europa stuwdammmen aangelegd.
Een stuwdam is een door de mens in een rivier gebouwde versperring, bedoeld voor het opslaan van miljoenen liters watervoorraden… pic.twitter.com/ju7fUg1mqu— Carine Knapen (@CarineKnapen) August 9, 2023
Deze waanzin brengt ons naar de afgrond
Knapen: “Men kan bijna niet anders dan concluderen dat er bewust watertekorten gecreëerd worden en het risico op tekort aan ….