in

Flesbaby’s drinken miljoenen plasticdeeltjes per dag, komt door het steriliseren

sljmgxyzmqm

Baby's die flesvoeding krijgen, slikken elke dag miljoenen deeltjes microplastic in. Dat is de conclusie van onderzoek dat wordt beschreven als een “mijlpaal” in het begrijpen van menselijke blootstelling aan microplastic.

Wetenschappers ontdekten dat het steriliseren van plastic flessen en het bereiden van flesvoeding veroorzaakt dat flessen miljoenen microplastics en biljoenen zelfs kleinere nanoplastics loslaten.

De geteste polypropyleenflessen vertegenwoordigen 82% van de wereldmarkt, waarbij glazen flessen het belangrijkste alternatief zijn. Polypropyleen is een van de meest gebruikte kunststoffen en voorlopige tests tonen dat ook waterkokers en voedselcontainers miljoenen microplastics per liter vloeistof produceerden.

Van microplastics in het milieu was al bekend dat ze menselijke voeding en drank besmetten, maar het onderzoek toont aan dat voedselbereiding in plastic bakjes kan leiden tot een duizenden keren hogere blootstelling.

De gevolgen voor de gezondheid zijn niet bekend en de wetenschappers zeggen dat er een “dringende noodzaak” is om het probleem te beoordelen, met name voor zuigelingen.

Miljoenen deeltjes per dag

Een studie door de Wereldgezondheidsorganisatie schatte dat volwassenen tussen de 300 en 600 microplastics per dag zouden consumeren. De waarden in dit onderzoek liggen in de orde van een miljoen of miljoenen. Dat maakt het probleem waarschijnlijk veel groter dan voorheen werd verondersteld.

Het was al bekend dat mensen microplastics consumeerden via voedsel en en deze inademden. Met name thee die wordt gebrouwen met theezakjes op plastic basis en drinkwater dat wordt verkocht in plastic flessen, blijkt microplastics te bevatten. Wetenschappers zijn bezorgd dat microplastics ziekteverwekkers of giftige chemicaliën in het lichaam kunnen brengen.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food, begon met een toevallige bevinding toen een onderzoeker die filters ontwikkelde, ontdekte dat ze steeds verstopt raakten met microplastics. Deze werden vervolgens herleid tot laboratoriumapparatuur van polypropyleen.

Het team volgde internationale sterilisatierichtlijnen om babyvoeding te maken in 10 verschillende zuigflessen. Dit omvat steriliseren met 95 ° C water en vervolgens het formulepoeder met 70 ° C water in de fles schudden.

Ook nanodeeltjes

Zowel het hete water als het schudden produceerden veel microplastics, die veel kleiner zijn dan de breedte van een mensenhaar. Nanoplastics zijn zo klein dat ze erg moeilijk te tellen zijn, maar de wetenschappers schatten dat er biljoenen per liter vloeistof werden geproduceerd.

De wetenschappers combineerden hun experimentele gegevens met flesvoeding en melkinname in 48 regio's, die driekwart van de wereldbevolking beslaan. Gemiddeld schatten ze dat baby's tijdens hun eerste levensjaar dagelijks worden blootgesteld aan 1,6 miljoen microplastic deeltjes als ze worden gevoed met plastic flessen. De , en Europese landen hadden de hoogste niveaus – meer dan 2 miljoen deeltjes per dag, vanwege de hogere niveaus van flesvoeding.

De wetenschappers suggereren dat een extra wasstap de microplastics kan verminderen die worden geproduceerd tijdens de gebruikelijke bereiding van formules.

Andere oplossingen zijn onder meer het gebruik van glazen flessen, hoewel deze zwaarder zijn voor baby's om vast te houden en breekbaar zijn, en het ontwikkelen van sterke nieuwe coatings om te voorkomen dat plastic deeltjes loslaten.

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
red letters neon light

Hoe kan het dan dat een telg van de Rothschild familie al in 2015 een patentaanvraag deed voor een covid-19 test?

Nog meer pappen en nathouden: Extra geld voor aanpak van overlastgevende asielzoekers