in ,

FNV doet een Mark Rutte: iedere werkende 900 euro erbij in cao 2015

13628683663 141a1c8927 FNV1

Ik heb die 1000 euro van Mark Rutte nog niet gehad, u?


Iedere werkende moet er volgend jaar minstens 900 euro bij krijgen in de cao. Dat kan met een looneis van drie procent die geheel of gedeeltelijk wordt vertaald in centen. Op die manier krijgen vooral de mensen met midden- en lagere inkomens meer koopkracht en dat is nodig om de groeiende inkomensongelijkheid een halt toe te roepen.

Dat is een van de opvallendste punten in het Arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2015 waarover het Ledenparlement van de FNV vanmiddag in Bunnik heeft gesproken. Andere belangrijke onderwerpen zijn het omzetten van onzekere contracten in echte banen, tijdelijke plaatsmakersregelingen om het werk eerlijker te verdelen over jong en oud, en het in de cao concreet maken van de landelijke afspraken met de werkgevers over het derde jaar WW.

Bij een inkomen van 30.000 euro staat structureel 900 euro erbij gelijk aan een loonsverhoging van 3 procent. Door vaker te kiezen voor centen in plaats van procenten, moeten vooral de lagere en middeninkomens hiervan profiteren. Dat kan op verschillende manieren. Sectoren kunnen een bodem in de looneis leggen in de vorm van een bedrag in euro’s. Ook kan een deel in euro’s worden gerealiseerd en een deel in procenten. Daarbij wordt gekeken naar de loonstructuur in de bedrijfstak. Exorbitante beloningen aan de top moeten worden aangepakt.

Mariëtte Patijn, coördinator Arbeidsvoorwaarden van de FNV: “We zien de verschillen ook in Nederland steeds meer toenemen. Tegelijkertijd willen de mensen er nu ook eindelijk weer eens wat bij krijgen. Met deze voorstellen verbeteren we de koopkracht en pakken we tegelijkertijd die groeiende ongelijkheid aan.”

via FNV

Foto via Sebastiaan ter Burg cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
a4f55a5ae4c951a074b6189d 640 portemonnee1

Dit is waarom inflatie laag is … behalve in onze portemonnee

13753993784 888d7cc554 t mobile1

Nog steeds niets te verbergen? : ‘Britten en Amerikanen hacken ook T-Mobile’