in , ,

Gasindustrie stak 100 miljoen in EU-lobby

Gasbedrijven en hun belangenorganisaties hebben vorig jaar meer dan 100 miljoen uitgegeven aan pogingen besluitvorming binnen de te beïnvloeden.

Dat schrijft lobbywaakhond Corporate Europe Observatory in een rapport.

De zou in 2016 meer dan duizend lobbyisten en een ,,leger aan pr-medewerkers'' hebben ingehuurd. Zij claimen dat gas een schone energiebron is in de overgangsperiode naar duurzame energie. Het observatorium stelt dat de door het lobbywerk nog veertig tot vijftig jaar afhankelijk blijft van de ,,klimaat beschadigende fossiele ''.

Onder de bedrijven die volgens het observatorium het meest uitgeven aan lobbywerk zijn ExxonMobil en Shell. Het zou bij beide bedrijven om 4,75 miljoen euro gaan.

De gaslobbyisten hebben de afgelopen drie jaar meer dan 460 bijeenkomsten gehad met de twee meest betrokken EU-commissarissen, Maros Sefcovic en Miguel Canete, aldus Corporate Europe Observatory. Actiegroepen die ageren tegen het gebruik van gas zouden veel meer minder toegang hebben.

Als de EU serieus iets wil doen tegen klimaatverandering, moet het de gasindustrie zo ver mogelijk van de beleidsmakers houden, stelt de lobbywaakhond.

Lees ook eens verder bij de Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zorgpremie gaat deze kabinetsperiode in totaal 300 euro omhoog

Overlevenden schietpartij Las Vegas die spreken over meerdere schutters sterven bij bosjes