in , ,

Glyfosaat en de prijs van een mensenleven

15412945324 3af93f5cb4 glyphosate

Een geheimzinnige en chronische nierziekte rukt op, vooral onder arme boeren in onderontwikkelde gebieden. Er lijkt een verband te bestaan met glyfosaten, zoals Roundup van , die in het grondwater terechtkomen. Gastauteur Anton van de Haar vertelt een ontluisterend verhaal.

Sinds midden jaren negentig zaait in Sri Lanka een geheimzinnige chronische nierziekte dood en verderf. De die vooral arme boeren en hun families treft, neemt steeds ernstiger vormen aan. Waar ze eerder vooral mannen van boven de veertig trof, komt ze nu steeds meer voor bij jongere mensen. In twee van de zwaarst getroffen provincies, North Central en Uva, leidt ondertussen zo'n 15% van de bevolking tussen 15 en 70 jaar aan de ziekte, die zonder niertransplantatie uiteindelijk dodelijk is, en al aan meer dan 20.000 mensen het leven heeft gekost.

De ziekte wordt aangeduid als Chronic Kidney Disease of Uncertain Etiology (CDKu), wat zoveel betekent als chronische nierziekte zonder duidelijke oorzaak. Ze wordt niet veroorzaakt door deusual suspects van nieraandoeningen, zoals en een hoge bloeddruk. Maar waardoor dan wel? Daar begint langzamerhand meer duidelijkheid over te komen, zij het dat het bewijs indirect van aard is.

De ziekte is overigens niet beperkt tot Sri Lanka. Ook in India en in een aantal Midden-Amerikaanse landen is de ziekte in opmars. In sommige gebieden is ze ondertussen de belangrijkste doodsoorzaak bij ziekenhuispatiënten geworden.

Lees verder via: Follow the Money

Photo by Chafer Machinery cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
555de17d47d0e0475236500

Hoe D66 50 jaar geleden symbool ging staan voor het einde van de democratie

6309941378 9c20041afb grexit

ECB ziet vrees voor Grieks failliet toenemen