in ,

Bayer betaalt toch maar $ 10 miljard schikking voor kankerverwekkend glyfosaat (‘Roundup’) van Monsanto

Na decennia te hebben ontkend dat het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat (merknaam ‘Roundup’) kanker kan veroorzaken, gaat het agrochemische/farmaconcern , dat in 2018 Monsanto overnam, akkoord met een schikking van maar liefst $ 10 miljard.

In de VS waren namelijk al meer dan 50.000 rechtszaken vanwege de gevolgen van glyfosaat aangespannen. Op deze wijze hoeft het bedrijf niet officieel toe te geven dat het middel, dat nog steeds in de EU is toegestaan, inderdaad grote schade aan de gezondheid kan aanrichten.

Het feit dat $ 2 miljard van de schikking is gereserveerd voor toekomstige claims geeft echter impliciet aan dat de critici van het bestrijdingsmiddel altijd al gelijk hebben gehad.

Vorig jaar evalueerden wetenschappers een serie bestaande studies, en bepaalden dat Monsanto’s Roundup, en het ingrediënt glyfosaat, het risico op non-Hodgkin lymphoma (lymfklierkanker) met 41% verhoogt.

In 2018 kende een jury in San Francisco een schadevergoeding van $ 289 miljoen toe aan een tuinier die zei terminale kanker te hebben gekregen door het jarenlange gebruik van Roundup.

Twee jaar geleden kocht Bayer voor $ 60 miljard Monsanto aan. Na drie rechtszaken te hebben verloren liet het concern zijn agressieve strategie los, en probeerde de tienduizenden rechtszaken in de VS te schikken.

Analisten vreesden dat Bayer dit $ 20 miljard zou gaan kosten, dus de farmagigant komt er nog ‘goedkoop’ vanaf.

EU verlengde vergunning voor glyfosaat tot 2022

Bayer heeft talloze eigen studies laten verrichten naar glyfosaat (‘wij van wc eend…’), en blijft zich verzetten tegen de International Agency for Research on Cancer, dat in 2015 op basis van meer dan 1000 studies oordeelde dat het middel ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’ is.

Desondanks ….

Lees verder bij de bron: Xandernieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma
11 maanden geleden

Tja, we moeten vernietigd worden, koste wat het kost!

Glyphosaat & Bayer & Monsanto
11 maanden geleden

Ik mag hopen dat naast deze boete de claims nu en in de toekomst blijven bestaan die betrekking hebben tot de schade die optreedt bij gebruikers van glyphosaat. Lees overigens de rol die Bayer speelde in WWII ….

Bizar! Opnieuw fout bij toeslagenaffaire, ‘ongelofelijk valse start’ zegt staatssecretaris

Belastinggeld: Dit kan ook nog wel bij dat onaf vaccin geld …..