Na decennia te hebben ontkend dat het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat (merknaam ‘Roundup') kanker kan veroorzaken, gaat het agrochemische/farmaconcern bayer, dat in 2018 producent monsanto overnam, akkoord met een schikking van maar liefst $ 10 miljard.
In de vs waren namelijk al meer dan 50.000 rechtszaken vanwege de gevolgen van glyfosaat aangespannen. Op deze wijze hoeft het bedrijf niet officieel toe te geven dat het middel, dat nog steeds in de EU is toegestaan, inderdaad grote schade aan de gezondheid kan aanrichten.
Het feit dat $ 2 miljard van de schikking is gereserveerd voor toekomstige claims geeft echter impliciet aan dat de critici van het bestrijdingsmiddel altijd al gelijk hebben gehad.
Vorig jaar evalueerden wetenschappers een serie bestaande studies, en bepaalden dat Monsanto's Roundup, en het ingrediënt glyfosaat, het risico op non-Hodgkin lymphoma (lymfklierkanker) met 41% verhoogt.
In 2018 kende een jury in San Francisco een schadevergoeding van $ 289 miljoen toe aan een tuinier die zei terminale kanker te hebben gekregen door het jarenlange gebruik van Roundup.
Twee jaar geleden kocht Bayer voor $ 60 miljard Monsanto aan. Na drie rechtszaken te hebben verloren liet het concern zijn agressieve strategie los, en probeerde de tienduizenden rechtszaken in de VS te schikken.
Analisten vreesden dat Bayer dit $ 20 miljard zou gaan kosten, dus de farmagigant komt er nog ‘goedkoop' vanaf.
EU verlengde vergunning voor glyfosaat tot 2022
Bayer heeft talloze eigen studies laten verrichten naar glyfosaat (‘wij van wc eend…'), en blijft zich verzetten tegen de International Agency for Research on Cancer, dat in 2015 op basis van meer dan 1000 studies oordeelde dat het middel ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen' is.
Desondanks ….