in , ,

Goh! Rutte draait weer eens en zet deur op kier voor subsidies in EU herstelfonds

Premier Mark Rutte zet de deur op een kier voor subsidies uit het Europees herstelfonds dat landen moet helpen om de te overwinnen. Maar hij denkt dat het “heel lastig” wordt om een akkoord te bereiken over de “heel strakke voorwaarden” voor subsidies.

De leiders van de -landen komen vrijdag en zaterdag bijeen om het fonds en de meerjarenbegroting van de te bespreken. Rutte is “niet hoopvol” dat ze overeenstemming bereiken.

De kwam dinsdag terug van het zomerreces om deze bijeenkomst te bespreken.

Om akkoord te gaan met subsidies moeten landen hervormingen overnemen die de vorig jaar heeft voorgesteld, zei Rutte. Het gaat om aanpassingen van de arbeidsmarkt en van pensioenen. Daarnaast moet Nederland kunnen controleren dat de hervormingen worden uitgevoerd.

De Europese Commissie wil een fonds van 750 miljard om landen te helpen. Dat moet voor twee derde uit subsidies bestaan en een derde uit leningen. Rutte wil het liefst alleen leningen uit het fonds geven, maar snapt ook wel dat daardoor de staatsschuld oploopt van landen die al hoge schulden hebben.

Een meerderheid van de Kamer gaat akkoord met het herstelfonds. Wel verschillen de meningen over de invulling ervan. Een aantal partijen ziet er niets in. De PVV is tegen en diende daarom opnieuw een motie van wantrouwen in tegen Rutte. Maar die zal het niet halen. Andere partijen zoals de zien de noodzaak niet voor het fonds. Ook vindt de SP de omvang veel te groot.

Het kabinet kan wel leven met een voorgesteld compromis over …

Lees verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
woman in black long sleeve shirt standing in front of clothes

Winkeliers door heel het land worden rebels en gaan ‘hoe dan ook’ open begin maart

fail 1560499005 e1587482093347

Goh: Opnieuw heeft het RIVM zijn inschattingen over Britse variant fors naar beneden bijgesteld