in , , , , ,

Gratis geld! Symptoom van een diepe crisis in het kapitalisme

Dat is de conclusie die nl.express.live business trekt uit de economische stand van zaken in het Westen anno 2019. Omdat de rente in Europa zo laag staat dat  je moet betalen om geld te mogen parkeren.

Omdat dit a.h.w. ‘gratis geld' de beurzen blijft voeden en aandelen niet meer om fundamentele redenen stijgen.

‘Dat gratis geld een symptoom van een diepe crisis van het kapitalisme en gerelateerde deflatoire krachten is, hoort men liever niet. Op de beurs geldt enkel de korte termijn.'

Wat als deflatie het probleem wordt?

Je kan geen krant openslaan op de economische pagina's, of een soortgelijke website bezoeken. Overal zul je de term ‘' tegen komen. Het lijkt wel hét onderwerp, met het bijbehorende probleem. Er zijn ongetwijfeld inflatoire krachten aan het werk. Kijk maar naar tal van prijsstijgingen, en dan zeker voor levensnoodzakelijkheden. Voedsel, energie, wonen of je nu huurt of wilt bouwen. Maar tegelijkertijd en meer onderhuids spelen deflatoire invloeden. Inflatie plus deflatie die zich tegelijkertijd voordoen, noemen we biflatie. Waarom denkt u dat deze eigenste site waar u dit alles momenteel leest, Biflatie.nl heet…?

Biflatie, een ongewone economische toestand

Het is ook op ditzelfde Biflatie.nl, opgericht in 2009 (wat waren we vooruitziend?!) dat de eenvoudigste betekenis van de term uitgelegd wordt. ‘Biflatie is een economische situatie die gekenmerkt wordt door zowel inflatie als deflatie. De prijs van grondstof gerelateerde producten stijgt, terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten daalt. Er is sprake van grondstofinflatie en kredietdeflatie tegelijkertijd.' Genoemde website Express Business verwoordt het in een titel als volgt: ‘Wie schulden maakt wordt rijker: welkom in de nieuwe wereld.' Inderdaad, hoe gek kun je het verzinnen. Dan moeten we weer denken aan het recente artikel van collega Gerrit Welbergen: ‘Rente blijft dalen, hoe leg ik dat mijn kinderen uit?'

Leg het maar uit

Centrale hebben de spaarmoraal verwoest bij onze jeugd.Hoe langer dit repressieve beleid van centrale banken aanhoudt hoe meer jeugdigen verkeerd opgevoed worden. Moesten wij vroeger ooit sparen voor het bekende appeltje voor de dorst, nu liggen de appels voor het oprapen. Hoever is onze afgeraakt van het padje van de maatschappelijke ethiek,' schrijft Gerrit onder meer.

‘Hoe leg ik dat mijn kinderen uit?' Zelfs volwassenen snappen er niks meer van! En hij gaat verder: ‘Centrale banken die de rente tot een instrument hebben gemaakt van kunstmatige stimulering van de mondiale economie. Over de hele aardkloot doen centrale banken hetzelfde. Wie heeft dat in onze monetaire geschiedenis ooit zo voorzien?'

Onhoudbare situatie?

Express Business nog eens aan het woord: ‘Wie Frans staatspapier met een looptermijn van 10 jaar koopt, moest daarop dinsdag een van 0,0012% betalen. Het gaat om een historisch gebeuren, want nooit eerder in de geschiedenis kon een negatieve rente aanrekenen voor zijn schulden. Dat mensen die hun schulden afbetalen zichzelf verrijken behoort nu definitief tot het verleden.

We leven in een omgekeerde wereld, waarin wie zijn schulden afbetaalt of zijn geld in staatsobligaties steekt armer wordt.' Moeten we dit dan Het Nieuwe Normaal noemen? Terwijl ieder met gezond verstand, je hoeft hier zelfs geen economie voor gestudeerd te hebben, wéét dat e.e.a. nièt ‘normaal' is. Niet normaal, dus onhoudbaar?

Drijfzand

Want extrapoleren we deze abnormale toestand eens naar de nabije of verdere toekomst. Express Business stelt terecht dat de extreme rentedalingen wijzen op een gebrek aan vertrouwen in de economie. Een gebrek aan geloofwaardige alternatieven omdat institutionelen (zeg maar het slimme geld) bereid zijn hun kapitaal weg te zetten tegen negatieve rente. ‘Geloofwaardige alternatieven' schrijven we? Betekent dit dan dat we met z'n allen één reusachtig kaartenhuis aan 't bouwen zijn?

Onder meer en zeker ook op de beurzen wereldwijd? Een wankel en onevenwichtig huis, niet duurzaam en standvastig want gebouwd van kaarten? En misschien nog op drijfzand ook? Dat zou dan het drijfzand van schulden zijn, waarin menigeen, landen, bedrijven, particulieren ook ten onder zullen gaan?

You ain't seen nothing yet

Misschien is het geen toeval dat in 2009 ene Satoshi Nakamoto de in het leven riep. Het was een kanteljaar. Wij vrezen ook een beetje dat we een weg zijn ingeslagen die doodlopend is. Eén waarop geen ommekeer meer mogelijk is ook. We beschouwen onszelf niet als paniekzaaiers, doemdenkers of fatalisten hoor! Maar én de IJsland crisis, én de gaven de doorslag om nog meer geld te creëren uit het niets.

Om schulden in de boeken te schrijven, zowel in de States als in Europa, van een omvang die geen mens zich nog kan voorstellen. Ook in het Oosten maar daar is men beter bestand tegen e.e.a. vermoedelijk.

Wanneer schulden te groot zijn geworden

De bedragen worden onwezenlijk, zo ongrijpbaar, niet meer te bevatten zijn ze geworden. Zo hoog…dat ze er a.h.w. niet meer toe doen. Moeten we ons in dit licht nog afvragen of de Bitcoin (BTC) wel een toekomst heeft?!

Wij durven te stellen hier: you ain't seen nothing yet…

We lezen ergens dat de euro nu reeds 15 procent ondergewaardeerd is. President klaagt er over bij de EU, want ook hij verlangt een laag genoteerde dollar. Laag, lager, laagst. Hoe diep kun je gaan; hoe diep kun je vallen…?

Precies is dat waar deflatie om draait.

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Grapperhaus heeft succes met Klokkenluider-jacht: Getuige in Wilders-zaak ‘durft niet meer’

Overlast eikenprocessierups zeldzaam groot door “klimaatverandering”, geen bestrijder meer te vinden