in ,

Groot burgeronderzoek: Waterkwaliteit in sloten, plassen en vennen zorgelijk

De kwaliteit van kleine wateren in Nederland is zorgelijk. Zo heeft ruim tweederde van de sloten, beekjes plassen een te hoog stikstofgehalte, blijkt uit een groot burgeronderzoek dat is gecontroleerd door onderzoeksinstituut NIOO-KNAW.

Dat onderzoek is opgezet omdat de de kwaliteit van kleine wateren nauwelijks controleert.

Net als bij grotere wateren, waar de waterkwaliteit wel wordt gemonitord, blijkt de situatie in veel sloten, beken vennen niet best: 22 procent van de bijna 800 onderzochte wateren scoort slecht, 61 procent matig en slechts 17 procent bleek van goede kwaliteit.

Mest riooloverstorten lijken de voornaamste bronnen van verontreiniging.

Kleine wateren vormen samen een derde van Nederlandse oppervlaktewater. Ze staan vaak rechtstreeks bloot aan vervuilingsbronnen als meststoffen bestrijdingsmiddelen en zijn daardoor kwetsbaar, zegt ecoloog Sven Teurlinkx van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), die het onderzoek coördineerde.

,,Tegelijkertijd zijn de wateren waar mensen het meeste mee in aanraking komen. De gemiddelde Nederlander komt niet dagelijks bij het IJsselmeer, maar wel bij het slootje voor zijn huis.

De kleine wateren vormen de haarvaten van ons watersysteem, waar we van afhankelijk zijn als we willen zwemmen of schoon drinkwater willen. Daarnaast vormen ze een belangrijk leefgebied voor vissen, planten, insecten vogels.’’

Lees verder bij de bron: AD.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Boeren plannen nieuw protest: vlak voor Kerst bevoorrading supermarkten saboteren

Daar gaat weer een traditie! Enquête: kleine meerderheid Nederlanders voor vuurwerkverbod