in ,

Groot burgeronderzoek: Waterkwaliteit in sloten, plassen en vennen zorgelijk

De kwaliteit van kleine wateren in Nederland is zorgelijk. Zo heeft ruim tweederde van de sloten, beekjes en plassen een te hoog stikstofgehalte, blijkt uit een groot burgeronderzoek dat is gecontroleerd door onderzoeksinstituut NIOO-KNAW.

Dat onderzoek is opgezet omdat de de kwaliteit van kleine wateren nauwelijks controleert.

Net als bij grotere wateren, waar de waterkwaliteit wel wordt gemonitord, blijkt de situatie in veel sloten, beken en vennen niet best: 22 procent van de bijna 800 onderzochte wateren scoort slecht, 61 procent matig en slechts 17 procent bleek van goede kwaliteit.

Mest en riooloverstorten lijken de voornaamste bronnen van verontreiniging.

Kleine wateren vormen samen een derde van het Nederlandse oppervlaktewater. Ze staan vaak rechtstreeks bloot aan vervuilingsbronnen als meststoffen en bestrijdingsmiddelen en zijn daardoor kwetsbaar, zegt ecoloog Sven Teurlinkx van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), die het onderzoek coördineerde.

,,Tegelijkertijd zijn het de wateren waar mensen het meeste mee in aanraking komen. De gemiddelde Nederlander komt niet dagelijks bij het IJsselmeer, maar wel bij het slootje voor zijn huis.

De kleine wateren vormen de haarvaten van ons watersysteem, waar we van afhankelijk zijn als we willen zwemmen of schoon drinkwater willen. Daarnaast vormen ze een belangrijk leefgebied voor vissen, planten, en vogels.’’

Lees verder bij de bron: AD.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zo werkt de elite altijd !!!!
1 jaar geleden

Blijkbaar is CO2 uit de mode en heeft de cabal iets nieuws verzonnen. Laat U niet gek maken. Stikstof, ze bedoelen NH3 is een mest stof en geen gif en het water in sloten wordt afgevoerd via de rivieren naar zee en deze mest stof wordt prima door natuurlijke micro organismen in rivieren en zee water verwerkt. Wat niet goed is zijn stoffen als glyphosaat (een niet natuurlijk gif) dat niet of nauwelijks door micro organismen wordt afgebroken. Maar daar hoor je de EU niet over want Bayer en Monsanto zijn zeer sterke corporaties met veel geld en dus macht.

Snapt U het spel dat gespeeld wordt? Banken en corporaties worden altijd gespaard of bevoorrecht, burgers zijn altijd degenen die betalen. Zo werkt de elite altijd. En de EU is equivalent met elite. De eeuwige strijd tussen rijk en arm. De man met 100 schapen die het ene schaap van zijn buurman wil …

JohnC
1 jaar geleden

Als er iets zorgelijk is dan is het het onderzoeksinstituut NIOO-KNAW.

Boeren plannen nieuw protest: vlak voor Kerst bevoorrading supermarkten saboteren

Daar gaat weer een traditie! Enquête: kleine meerderheid Nederlanders voor vuurwerkverbod