in , ,

Het is nog een kwestie van tijd voor een verbod op cash geld(vrijheid en democratie)

10927637264 c3ac9faa3a cash geld1

Overheden houden noch van goud noch van cash, tenzij het hun eigendom is. Maar als burgers contant geld, goudstaven of gouden munten bezitten, dan werkt men dat steeds meer tegen. Want niets is voor politici zo onverdraaglijk dan het idee dat spaargelden en deposito’s niet transparant en toegankelijk zijn voor de staatssnuffelaars.

Afschaffing 500-euro-biljet kwestie van tijd

Niet voor niks dat steeds meer EU-staten een verbod op contant geld overwegen. En ook de afschaffing van het 500-euro-biljet lijkt slechts een kwestie van tijd na de veelzeggende opmerking daarover van ECB-vicevoorzitter Constancio: “het is zeker een discussie waard”. Het paarse biljet staat immers onder hoge mate van verdenking: het zou het favoriete betaalmiddel van criminelen en belastingontduikers zijn. Sommigen noemen het zelfs het “maffiabiljet”.

Bezit contant geld wordt steeds meer ingedamd

Dat uitgerekend nú het biljet van 500 euro als “gangstergeld” in diskrediet gebracht wordt, is natuurlijk geen toeval. De vraag naar afschaffing van dit bankbiljet is onderdeel van een Europabrede campagne tegen het bezit van contant geld en voor vergaande indamming van contantgeld-transacties. In meerdere EU-landen zijn dergelijke beperkingen al eerder ingevoerd:

  • in Griekenland bijvoorbeeld zijn contante betalingen van meer dan 1500 euro vanaf januari 2011 verboden. Voor handelaren geldt een bovengrens van 3000 euro;
  • en in Italië kunnen alleen nog transacties tot 1000 euro in contanten worden afgewikkeld;
  • in Spanje is een “cashlimiet” van 2500 euro van kracht;
  • en ook in Frankrijk zal binnen afzienbare termijn een verbod op cashgeld volgen.

Zweden het verst bij afschaffing contant geld

Het verst is Zweden op weg naar een cashloze maatschappij. De Swedbank, een van de meest vooraanstaande financiële instellingen in het land, kondigde in 2012 aan in meerdere filialen geen contant geld meer uit te betalen of in ontvangst te zullen nemen. Ook kleine alledaagse artikelen moeten er voortaan worden betaald met een betaalkaart. Voor banken een lucratieve aangelegenheid: per slot van rekening verdienen ze omgerekend ongeveer tien cent op elke transactie. En de detailhandel is ook blij want klanten die betalen met een betaalpas of creditcard zijn meestal kooplustiger. Wie daarentegen bankbiljetten eerst uit zijn portefeuille moet trekken en op de toonbank moet leggen, heeft eerder de neiging om op zijn uitgaven te beknibbelen.

Waarom zo nodig afschaffing contant geld?

De staat manifesteert zich steeds meer als een soort “supernanny” die voor haar burgers alleen het beste wil, namelijk hun geld. Maar achter het verbod op contant geld schuilt ook een uiterst krachtige lobby van banken en bedrijfsleven:

  • handelaren streven niet alleen naar hogere omzetten, maar besparen ook op de kosten omdat ze geen contant geld meer in kas hoeven te hebben;
  • bovendien hoeft geen enkele caissière meer bang te zijn om vals geld te accepteren;
  • en ook de banken zullen besparen als cashhandelingen grotendeels worden geëlimineerd;
  • tegelijkertijd dienen zich nieuwe bronnen van inkomsten aan, want als er nauwelijks alternatieven voor cardbetalingen zijn, kunnen de banken hun kosten en provisies flink opschroeven;
  • en niet in de laatste plaats betekent een verbod op contant geld het einde van de anonimiteit bij betaaltransacties. De consument en zijn koopgedrag worden volledig transparant.

Lees verder via Stop the Banksters.

Photo by Butz.2013 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
319676146 0269528f90 2e kamer1

Brandbrief naar Kamer over uitwisseling medische gegevens

6242290652 76f1370a6c imf ecb1

IMF en ECB 2 handen op 1 eurobuik?