in , , ,

Het zelfmoord kabinet van Rutte

5968123054 165965f9a4 zelfmoord1

Het is een wonderlijke samenloop van omstandigheden: de aandacht in de Tweede Kamer voor het stijgend aantal zelfmoorden in Nederland en minister Edith Schippers van Volksgezondheid die, in dezelfde week, nieuwe hervormingen in de zorg verdedigt in een tot zelfmoord aanzettend betoog over ‘zorgpakketten’, die straks – gelooft u ‘t? – even precies als hoogwaardig gaan leveren waar de patiënt op zit te wachten. Zelden werd duidelijker dat ministers geen politici meer zijn die mensen vertegenwoordigen, maar slimme marketeers die een product in de markt zetten dat, jazeker, ‘beter, goedkoper en scherper geprijsd’ is dan alles wat we tot nu toe gekend hebben. Als je Rutte en Schippers over de nieuwe wijzigingen in ons zorgstelsel hoort praten, kun je het woord ‘zorg’ probleemloos vervangen door ‘ijsje’ of ‘wasmiddel’, zonder dat er enig verlies in geloofwaardigheid optreedt.

‘Hup Edith! Hup Mark!’

Ja, de juichkreten uit de kantoren van de zorgverzekeraars drongen bijna tot in de tv-studio’s door (‘Hup Edith! Hup Mark!’). De verzekeraars mogen voortaan immers naar hartenlust ‘zorgpakketten’ inkopen die – ahum – zo groot, op maat gesneden en voordelig zijn, dat geen patiënt, dokter, verpleegster of ziekenhuisdirecteur nog het lef zal hebben of de ruimte krijgt om aan die ‘pakketten’ te tornen. Tekenen bij het kruisje. Dat is hun lot. ‘Je wilt snel en goed geholpen worden. Zodat je je leven op zo kort mogelijke termijn weer kunt oppakken,’ timmerde Schippers, zelfverliefd, haar stalinistische plannen dicht. Alsof ze niet over de levens van reëel bestaande patiënten sprak, maar over grommende Porsches die niets liever doen dan vol gas het ziekenhuisterrein af sjezen en invoegen in de dagelijkse ratrace.

Groeiende honger naar zelfmoord

Even terug naar de 1854 zelfmoorden in 2013. Alvorens die één voor één een gezicht konden krijgen, besloot de Tweede Kamer in een vlaag van ijverige eensgezindheid (of beter: doodsangst) dat hier, och hemeltje, sprake was van een serieus maatschappelijk probleem. Na een draai aan het Rad van Fortuin werd vrijwel meteen een fooi van één miljoen ter beschikking gesteld voor onder meer ‘onderzoek’ naar ‘indicatoren’, zodat voortaan eerder kan worden vastgesteld wanneer iemand in een neerwaartse spiraal zit en mogelijk onderweg is de hand aan zichzelf te gaan slaan. Ben ik een zwartkijker? Of voel ik aan mijn water dat Schippers, en in haar kielzog zowat de hele politiek, voorsorteren op weer een nieuw ‘pakket’, een zogenaamd ‘zelfmoordpakket’, dat door verzekeraars scherp ingekocht kan worden, boordevol gecertificeerde kennis over suïcide zit, tot de nok toe gevuld is met in zelfmoord gespecialiseerde -logen en -gogen en met als uitsmijtertje een nieuwe anti-suïcide-app, waarbij ‘buddies’ en ‘lotgenoten’ alarmsignalen kunnen verspreiden zodra een door de indicatoren al verdachte zelfmoordenaar-in-spé de fase van de-daad-bij-het-woord-voegen lijkt te naderen.

Lees verder via ThePostOnline.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
580484269 c15e952ae1 eu

Gaat Europesche Unie splitsen?

d96d269892c3266dd64891d7 640 ziek

Weer terug naar af, zo houd je jezelf bezig: VVD voor kortere loondoorbetaling bij ziekte