in , ,

Hogere werkloosheid met minder werklozen: hoe zit dat? Gegoochel met cijfers

ff78fa25e1873894 640 cijfers

De werkloosheid is in januari licht gestegen, en toch zijn er in één klap tienduizenden werklozen minder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekend heeft gemaakt. Dat kan, doordat het CBS een nieuwe definitie van werkloosheid hanteert.

Waarom deze wijziging?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) loopt voortaan in de pas met de rest van Europa. Dat wekt minder verwarring, omdat ook organisaties als het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank de internationale definitie aanhouden.

Hoe komt het dat de werkloosheid zo sterk daalt?

Dat komt doordat bijna 1 miljoen mensen met een kleine baan voortaan meetellen bij de groep werkenden. Tot 1 januari telde het CBS alleen werkenden en werklozen mee die twaalf uur per week werkten of een baan zochten voor twaalf uur of meer. Internationaal is één uur  genoeg. Ook de leeftijdsgrens van de beroepsbevolking wordt opgerekt: van 65 tot 75 jaar.

Wat zeggen de cijfers niet?

Ook deze cijfers laten niet zien of iemand van zijn baan kan rondkomen, zegt Piet Vessies namens werkgeversvereniging AWVN. ‘Of hoeveel mensen banen stapelen.’ ‘Het is gegoogel met cijfers’, vindt Reinier Castelein van vakbond De Unie. ‘Het is schandalig. Vorige maand steeg de werkloosheid nog en nu zou vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen blijken dat de werkloosheid daalt. Alsof je van een klein baantje kunt rondkomen.’

Lees verder via de Volkskrant.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
14734444415 6a290965f0 MH171

En zo is Rutte’s probleem met de onderste steen opgelost: „Daders MH17 waarschijnlijk dood”

article 2702914 1fc56ede00000578 906 634x422

Hoe zit het met de vrijheid van meningsvorming?