in ,

IJslandse vulkaan stoot meer zwaveldioxide uit dan heel Europa

3c89595eca1d247a1920c303 640 lava1

Het IJslandse lavaveld Holuhraun, waar sinds enkele weken een uitbarsting gaande is, stoot momenteel 60.000 ton zwaveldioxide (SO2) per dag uit. Dat is meer dan de SO2-vervuiling in heel Europa door de industrie, energiesector, het verkeer en huishoudelijke activiteiten.

Lava 14 meter dik

Specialisten van het IJslandse Milieuagentschap stellen op de website Visir.is dat Europa dagelijks ongeveer 14.000 ton SO2 uitstoot. “Het is duidelijk dat geen enkele uitbarsting op IJsland in de twintigste eeuw in de buurt komt van deze als het gaat om gasemissie”, zegt expert Porsteinn Jóhannsson.

Holuhraun maakt deel uit van een vulkanisch gebied rondom de vulkaan Bardarbunga. Sinds het begin van de uitbarsting in augustus heeft de uitstromende lava al ongeveer 37 vierkante kilometer bedekt. De lava is gemiddeld 14 meter dik.

Evacuaties

Wetenschappers die op 25 kilometer afstand van de uitbarsting een basis hebben, zijn geëvacueerd vanwege de gaswolken. De IJslandse autoriteiten adviseren mensen die luchtwegklachten of geïrriteerde ogen krijgen, binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en te ventileren als de wind draait.

Lees verder via Knack.be.

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
BwXXF9 CYAI64v91

“Er komt een nieuwe recessie aan door domme acties van de EU”

2067899212 12fe6619a6 google evil1

Assange==FBI : Google is een geprivatiseerde NSA