Ouders van geestelijk zieke kinderen die onder behandeling zijn in de jeugd-ggz moeten sinds 1 januari een eigen bijdrage betalen. De bijdrage kan oplopen tot 132 euro per maand, ongeacht inkomen. Voor lichamelijke medische zorg geldt de bijdrage niet. ‘Dit is in strijd met basale kinderrechten', zegt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren in NRC Handelsblad. Hij noemt de regeling ‘discriminatie van psychisch zieke kinderen'.
De jeugd-ggz is sinds 1 januari onderdeel van de gewone jeugdzorg. Geestelijke geneeskunde voor kinderen is daarmee op gelijke voet gekomen met bijvoorbeeld de opvoedhulp. Dat betekent dat de ouders van psychisch zieke kinderen voortaan een verplichte bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg voor kinderen tot 17 jaar moeten betalen. Zoals dat geldt voor alle jeugdzorg. De bijdrage voor een kind tot 5 jaar bedraagt maximaal 75 euro, een kind vanaf 12 jaar 132 euro.
In het ergste geval krijgt een kind uit een arm gezin niet de noodzakelijke zorg. GGZ nederland vreest bovendien de kostbare bureaucratie bij de inning van het geld.