in , ,

Kabinet neemt financiële risico’s

rutte III 670x375

Het financiële beleid van het nieuwe kabinet is riskant. Het gaat uit van een economische groei van 2 procent per jaar, maar de kans bestaat dat dat percentage niet wordt gehaald. De Raad van State schrijft dat in een beoordeling van de financiële afspraken die Rutte III heeft gemaakt. Het adviesorgaan vraagt zich af of er voldoende rekening is gehouden met economische tegenwind. Het pleit ervoor om bijvoorbeeld een reservepotje achter de hand te houden om eventuele tegenvallers op te vangen.

De Raad van State wijst er onder meer op dat de gevolgen van een aantal internationale ontwikkelingen niet duidelijk zijn. Zo is er onzekerheid over de brexit en over de uitwerking van het beleid van de Europese Centrale Bank. Ook kunnen er in de eurozone opnieuw onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden.

Maar het kabinet is niet van plan het roer om te gooien, laat het in een reactie weten. Het wijst erop dat het afstevent op een begrotingsoverschot in de komende jaren en dat de staatsschuld zal dalen naar 47 procent in 2021.

Vrijdag heeft de ministerraad de begrotingsafspraken voor komende jaren vastgesteld. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën zal Rutte III het strenge beleid van zijn voorgangers voortzetten. Hij sprak over ,,rust, reinheid en regelmaat” in het beleid.

De regels houden onder meer in dat ministers zelf verantwoordelijk zijn voor hun uitgaven. Als ze te veel uitgeven moeten ze daar financiële dekking voor zien te vinden. Geven ze minder uit dan begroot, dan gaat het geld in principe naar de schatkist.

De financiële afspraken die het kabinet heeft gemaakt, zijn vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze komen daar volgende week aan de orde, als de Tweede Kamer debatteert over het financiële beleid van Rutte III.

Lees ook eens verder bij de Bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hm1 184x300

De staatsgreep in de VS start kennelijk morgen, 4 november

referendum sleepnet aftapwet aivd

Het LSP en de sleepwet: A match made in heaven