in

Kans op poollicht in Nederland na krachtige uitbarsting op de zon

8448618812 b68aa1dd8d auroral1

Er bestaat een kans dat de komende nachten in Nederland het poollicht of noorderlicht is te zien. Dat zegt amateursterrenkundige Roy Keeris van de website poollicht.info. Dat het noorderlicht mogelijk te zien is, komt doordat er afgelopen dinsdag en woensdag krachtige uitbarstingen zijn geweest, zogeheten zonnevlammen. Hierdoor komt een wolk van elektromagnetisch geladen deeltjes op ons af. Poollicht ontstaat wanneer deze deeltjes in contact komen met de dampkring van de aarde.

Volgens het gespecialiseerde Solar Influences Data Center (SIDC) betrof het een min of meer verrassende en langdurige uitbarsting van de klasse X1,6 (waarbij X tot de hoogste klasse behoort). Ze deed zich voor in de actieve zonnevlek AR2158, die momenteel naar onze planeet gericht is.

De Amerikaanse website spaceweather.com meldde dat als gevolg van de zware uitbarsting een flash van ultraviolette straling de bovenste lagen van onze atmosfeer heeft geïoniseerd, waardoor meer dan een uur lang radiocommunicaties verstoord raakten.

Poollicht is in Nederland vrij zeldzaam. Het is slechts enkele keren per jaar te zien, maar dan heel laag boven de noordelijke horizon en vooral door gevoelige camera’s. De laatste keer dat het spectaculair te noemen was, was op 30 oktober 2003, aldus Keeris. Toen verscheen het poollicht urenlang in allerlei kleuren aan de hemel.

via NineForNews.nl.

Foto via NASA Goddard Photo and Video cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
14479296285 624f11c25d Ivo Opstelten e14123573107971

Opstelten “vergat” veel meer illegale nevenfuncties

c07ddfef59d8123bdb4d75f4 640 farmaceutische1

De farmaceutische industrie is er niet voor uw welzijn…