in , , ,

Marechaussee, Arbeidsinspectie, FIOD en Belastingdienst mogen vanaf de zomer verdachten afluisteren

Vanaf de zomer mogen instanties zoals de Belastingdienst, de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de Marechaussee gebruikmaken van speciale opsporingsmiddelen. Momenteel mag alleen de politie dat.

Dat meldt de Volkskrant. Het kabinet heeft onlangs een wet aangenomen waar in staat dat de instanties zelf undercoveracties mogen uitvoeren en verdachten mogen afluisteren. Het kabinet heeft onlangs een wet aangenomen waar dit in staat. Voorheen werkten deze instanties samen met de politie voor zulke operaties.

De Stichting Privacy First laat in de krant weten het niet eens te zijn met de wet. “Dit leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben”, aldus stichtingsdirecteur Vincent Böhre in de Volkskrant.

Het is volgens Böhre ook vreemd dat er zo weinig aandacht is besteed door de Tweede Kamer en door de media.

Opvallend is dat de Arbeidsinspectie wettelijk gezien ook zelf operaties mag uitvoeren, maar ervoor kiest dit niet te doen. De instantie heeft naar eigen zeggen niet de kennis en de capaciteit om het goed te kunnen uitvoeren en blijft samenwerken met de politie.

Alles bij de bron; NU

Lees ook eens verder bij de bron: Marechaussee, Arbeidsinspectie, FIOD en Belastingdienst mogen vanaf de zomer verdachten afluisteren

Geef een antwoord

Het EU-spel voor de EU Belastingunie

Winters in de Alpen worden kouder