in

Naast virussen kunnen ook bacteriën rol spelen bij ontstaan kanker

5783780193 1d733f0494 cancer

De roeptoeteren het al jaren….

Voor het eerst zijn er sterke aanwijzingen dat een bacterie bij de mens kan veroorzaken. Onderzoek van hoogleraar immunologie Sjaak Neefjes van het Antoni van Leeuwenhoek wijst uit dat de Salmonella-bacterie die buiktyfus teweegbrengt, betrokken is bij het ontstaan van galblaaskanker.

De tyfusbacterie komt hier weliswaar weinig voor, maar Neefjes vermoedt dat het mechanisme dat hij ontdekte ook opgaat voor andere bacteriën en andere typen kanker. Hij achterhaalde dat de veel bekendere salmonella-variant die voedselvergiftiging veroorzaakt, in muizen bijdraagt aan de vorming van darmtumoren.

Meer aandacht

Er moet veel meer aandacht komen voor de rol van bacteriën bij het ontstaan van kanker, zegt ook Els Robanus Maandag, moleculair geneticus aan het LUMC, die onderzoek doet op hetzelfde terrein maar niet betrokken is bij de Amsterdamse studie. Als daarvoor bewijs kan worden geleverd, kan in de toekomst een deel van de kankergevallen worden voorkomen, aldus beide onderzoekers.

Dat virussen kanker kunnen aanrichten, is al langer bekend. Zo worden de meeste gevallen van veroorzaakt door het hpv-virus. Over de rol van bacteriën bij kanker bestaan al lang vermoedens, zegt Neefjes. Zo krijgen mensen die ooit een maagzweer hebben opgelopen vaker maagkanker en lopen vrouwen na een infectie met chlamydia meer risico op baarmoederhalskanker. Maar die vermoedens konden tot nu toe niet worden omgebogen naar bewijs voor een oorzakelijk verband.

Lees verder via: de Volkskrant

Photo by fotosinteresantes cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
17095492237 7115cc6e45 eu euro

EU in optima forma: En daar gaat weer 21 miljard euro… Weer meer inspraak voor multinationals

14484673011 1b7a64b1bb postnl

Omdat het kan: Geheime deal PostNL met Belastingdienst over ZZP pakjesbezorgers