in

Nederland dreigt invloed te verliezen in spel om Europese topbanen

Het wordt hard knokken voor premier Rutte om nog een serieuze Europese post te verzekeren, waarmee invloed heeft in .

Bij de verdeling van Europese topbanen in Brussel verliep het afgelopen weekend op hoofdlijnen zoals verwacht: de Poolse premier Donald Tusk wordt de opvolger van Herman van Rompuy als voorzitter van de , de club van regeringsleiders van de Europese Unie.

Daarnaast kreeg de Italiaanse minister Federica Mogherini de baan van pseudo-minister van Buitenlandse Zaken, officieel de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

Tegelijk bleek dat Nederland verder in het nauw is gedreven bij het behoud van de post die minister van Financiën Jeroen bekleed, te weten voorzitter van de eurogroep. Dat is de club van ministers van Financiën van de eurozone.

Volgens het Financieele Dagblad wil Nederland Dijsselbloem ‘koste wat kost’ op een toppost in Brussel. Maar alles bij elkaar lijkt Nederland toch steeds zwakker te staan, mede omdat Rutte nauwelijks steun lijkt te krijgen van een doorgaans cruciale bondgenoot: de Duitse bondskanselier .

Volgens bronnen die de Volkskrant aanhaalt, heeft Nederland het inmiddels over een andere boeg gegooid. Premier Rutte zou minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken inmiddels naar voren hebben geschoven als kandidaat-eurocommissaris, maar alleen als hij vice-voorzitter van de Commissie kan worden.

 

via Jeroen de Boer


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

LANDGENOOTEN! WEEST KLAAR VOOR OORLOG!

Anno 2014: Noodnummer 112 niet altijd mobiel te bellen