in , ,

Nederlander kan moeilijk huren vanwege overvloed aan asielzoekers die voorrang krijgen

16120785202 e9b6609127 te huur1

Ruim een kwart van de gemeenten voorziet dit jaar problemen met de huisvesting van asielzoekers. Er komen meer vluchtelingen naar Nederland omdat ze in Nederland eten, geld, smartphones en huizen op kosten van de gemeenschap krijgen er oorlog in hun land is, en ze daarom automatisch mogen blijven met alle gevolgen van dien.

Gevolg is dat de wachttijd voor een sociale huurwoning oploopt. Dat zeggen de gemeenten in antwoord op vragen van de regionale omroepen en de NOS. Voor het onderzoek zijn alle 393 gemeenten benaderd, 326 deden mee.

Elke gemeente is verplicht naar verhouding van het aantal inwoners een aantal vluchtelingen te huisvesten. Dat lukt de ene gemeente beter dan de andere. Dat heeft vooral te maken met het beschikbare aanbod van sociale huurwoningen. Er zijn steeds minder sociale huurwoningen beschikbaar.

Vorig jaar kwamen er 25.000 asielzoekers naar ons land, 10.000 meer dan het jaar daarvoor. De meesten komen uit Syrië, Eritrea en Somalië. Veel van hen mogen op humanitaire gronden (voorlopig) blijven en moeten vanuit een asielzoekerscentrum in gewone woningen geplaatst worden.

In de eerste helft van 2014 moesten gemeenten 6500 vluchtelingen huisvesten. Dat lukte toen nog voor ruim 91 procent van de asielzoekers. Voor komend jaar krijgen sommige gemeenten te maken met meer dan een verdubbeling van dat aantal. In de eerste helft van 2015 moeten de gemeenten 14.000 statushouders, dat zijn asielzoekers die (voorlopig) in Nederland mogen blijven, een woning geven.

Het vinden van een woning was al niet eenvoudig: uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA, blijkt dat op 1 januari de gemeenten duizenden woningen tekortkwamen. Gevolg is dat er eind vorig jaar ruim 11.000 statushouders in AZC’s op de wachtlijst voor een woning stonden. Daar komen dit jaar dus nog eens vele duizenden nieuwe vluchtelingen bij.

Gemeenten zeggen dat het steeds moeilijker wordt (.pdf), omdat er al lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn.

Lees verder via Nederlander kan moeilijk huren vanwege overvloed aan asielzoekers.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3540861791 e114342a52 idiots1

De zorg, steeds idioter: ActiZ wil 150 miljoen ophalen met zorgobligaties

3221656401 8ed5f162ba Kalasjnikov1

Angst zaaifabriek: Kalasjnikovs in overvloed in Amsterdam