in , ,

NL 2.0: Corrupte Griekse ambtenaren niet vervolgd

De regering van de Griekse premier Samaras staat onder druk nu blijkt dat aan corrupte ambtenaren immuniteit is verleend. Slecht nieuws voor de Griekse én de Europese economie.

In is ophef ontstaan over een maatregel die duizenden overheidsfunctionarissen met terugwerkende kracht immuniteit verleent, zodat ze niet kunnen worden vervolgd wegens . Het wetsartikel zat verstopt in een pakket maatregelen om de economie te stimuleren.

Critici klagen dat de maatregel een nieuwe belemmering vormt voor de toch al haperende strijd tegen de corruptie.

Volgens voorstanders van de maatregel is die erop gericht te voorkomen dat ambtenaren verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor eerder beleid of politieke belissingen. ‘Deze wetten gaan niet over het toedekken van schandalen, maar zijn nodig om de normaal te laten functioneren', zegt Nikos Alivizatos, die constitutioneel recht doceert aan de Universiteit van Athene.

Parlementariër Kostas Tzavaras noemt het echter onbegrijpelijk dat het parlement onderzoek doet naar corruptie, maar tegelijkertijd met terugwerkende kracht immuniteit verleent. ‘Misschien moet er bescherming komen voor politieke beslissingen. Maar als je een miljoen dollar gestolen hebt, moet je als een misdadiger worden behandeld.'

Bescherming

De klachten zijn koren op de molen van de linkse Syriza-partij, die veel kritiek heeft op de corruptie in het overheidsapparaat

Nieuwe wetswijzigingen bieden ook bescherming aan ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van pensioengelden en functionarissen die toezicht moeten houden op de bouw van scholen.

Lees verder via de Volkskrant.

 

Foto via Aster-oid


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gewoon omdat het kan: ‘Krol besteedde subsidie aan 50Plus site’

2,5 miljoen Nederlanders onder armoedegrens