in

Nog even over die Turkse “staatsgreep”

8346175229 80d7695b0b erdogan

Gewoon eens een bloemlezing van het nieuws:

‘De volgende keer mogen de coupplegers me bellen’: Coup-expert Edward Luttwak kan het nauwelijks geloven. De coupplegers in Turkije deden zo ongeveer alles verkeerd.

Erdogan wil doodstraf herinvoeren: De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen onverwijld weer moet worden ingevoerd.

Turkije zet ‘zuivering’ door: Westerse regeringen kunnen een officiële brief verwachten uit Turkije waarin de uitlevering wordt geëist van aanhangers van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Ondertussen worden alle instituten – van het leger en de rechterlijke macht tot het ambtelijk apparaat – gezuiverd van alle Gülen-aanhangers.

Erdogan wil zuivering ook over de grens voortzetten: Erdogan ziet mogelijkheden om nog veel meer ‘staatsvijanden’ op te laten pakken, zelfs over de grens. Kort na de coup noemde president Recep Tayyip Erdogan de episode ‘een gift van god’, omdat hij nu een ‘zuivering’ kan doorvoeren. Meteen al 6.000 arrestaties Erdogan liet geen moment voorbij gaan om zijn tegenstanders aan te pakken. Zo ontsloeg de Turkse Hoge Raad van Rechters en Procureurs zaterdag al 2.745 rechters.

Lijst met arrestanten Turkije lijkt volgens Eurocommissaris voorbereid: De snelle arrestaties van rechters en anderen na de mislukte staatsgreep in Turkije geeft de indruk dat de regering een lijst met namen al van tevoren had voorbereid.

Rechtersunie beschuldigt Erdogan: Mustafa Karadag, de voorzitter van de Turkse vereniging van rechters (Yargiçlar), heeft de autoriteiten er zaterdag van beschuldigd de mislukte staatsgreep te gebruiken om critici binnen de gerechtelijke macht uit te schakelen.

“Staatsgreep was fake, gestuurd door politieke krachten”: “Het was allemaal zo amateuristisch”, vindt de Turkse politiek analist Barbaros Corekoglu. Volgens hem wijst alles erop dat het niet om een echte militaire coup ging, maar zaten er puur politieke krachten achter.

Frans Timmermans feliciteert Erdogan: Frans zegt: “De democratisch gekozen regering van Turkije verdient derhalve de steun van de EU, evenals de vele Turkse burgers die kennelijk de straat op zijn gegaan om de democratische rechtsorde te verdedigen.” [Tja…]

Tijd voor een tussentijdse conclusie?

Er lijkt inderdaad sprake van een staatsgreep, maar door wie? Cui Bono? Wie profiteert? De conclusie lijkt me voorlopig duidelijk. Ik ruik een Rijksdagbrand.

“If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you read the newspaper, you’re mis-informed.”
― Mark Twain

Tegelijkertijd weet ik uiteraard niets meer dan de grote media rapporteren, en dat is vrij weinig zinnigs en meestal ook onwaar. Oordeel dus vooral zelf. Er lijkt voldoende informatie beschikbaar voor ieder om een tussentijdse conclusie te formuleren.

Of toch….

Iemand met meer kennis verwijst via het contactformulier naar dit betoog: Turkije: It’s the geopolitiek, stupid! Het is interessant Nederlandstalig leesmateriaal en maakt maar weer duidelijk dat de geopolitiek (en de VS-invloeden) weer verder reikt dan je denkt. Wellicht zit er dan toch een VS/Gülen plot achter? Het zal eens niet. Dat Erdogan hier de ‘Cabal’ (de kliek / het schurkenkartel) het land uit aan het zetten is, is een interessante alternatieve visie!

De tijd zal het leren. Als altijd: Oordeel zelf!

Lees verder via Bron: Lang Leve Europa!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5968123054 165965f9a4 zelfmoord1

17.000 doden p/j in NL door medische fouten en medicijngebruik

e837b80b21fd033ecd0b470de7444e90fe76e6d311b810469cf3c4 640 protest

Protest ! Mag ik even Uw aandacht ?