in , ,

Onderzoek: Big Data kan grondrechten vergaand aantasten

Big Data, het of Things en Kunstmatige Intelligentie kunnen de grondrechten van burgers op vergaande wijze aantasten, zo laten onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een onderzoek weten…

…Met name als het gaat om vrijheidsrechten zien de onderzoekers tal van knelpunten, zoals filterbubbels, private , zelfcensuur en de invloed op het actieve en passieve kiesrecht.

De onderzoekers merken op dat vrije meningsuiting steeds vaker plaatsvindt via private bedrijven als en Google. Dit vereist een veranderende houding van de bij het reguleren van meningsuiting.

“Er kan sprake zijn van indirecte publieke censuur als de overheid samenwerkt met of dreigt met dwang richting sociale media of zoekmachines om onwelgevallige content te verwijderen. Hierbij treden problemen op als de door deze bedrijven gebruikte algoritmes overmatig gaan censureren”, zo stellen de onderzoekers.

“In algemene zin geldt niettemin wel dat grondrechten potentieel vergaand en op diverse manieren kunnen worden aangetast als gevolg van het gebruik van het gebruik van Big Data, Kunstmatige Intelligentie en het Internet of Things, vaak ook op manieren die nog niet bekend waren voor ‘oude’ vormen van besluitvorming. Het voorkomen van dergelijke grondrechtenschendingen en het eventueel bieden van rechtsherstel als ze zich alsnog hebben voorgedaan, verdient dan ook bijzondere aandacht”, zo besluiten de onderzoekers (pdf).

Alles bij de bron; Security

Lees ook eens verder bij de bron: Onderzoek: Big Data kan grondrechten vergaand aantasten


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De gifmengers Monsanto’s agenda

ISO luidt noodklok: studieschuld maakt hypotheek kansloos