in

Onderzoek vindt verband tussen antipsychotica en hersenschade

57e9d0404b55a514f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254784d722f7cd6914f 640 pillen

Een onderzoek  van het Center for Addiction and Mental Health in Toronto, Canada gepubliceerd in JAMA Psychiatry toont aan dat antipsychotica de hersenen kunnen beschadigen.

In de nieuwe studie blijkt het gebruik van antipsychotica (in dit geval olanzapine) gelinkt aan schade aan de hersenen. De onderzoekers gebruikten een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek waarmee ze konden aantonen dat de medicijnen het waargenomen effect op de hersenen veroorzaakten. De onderzoekers vonden corticale verdunning bij de personen die de  antipsychotica gebruikten vergeleken met degenen die een placebo namen.

“In tegenstelling tot ongecontroleerde studies, biedt ons gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo gecontroleerde ontwerp van deze klinische studie het potentieel bewijs voor oorzakelijk verband: toediening van olanzapine kan bij mensen een versnelde afname van de corticale dikte veroorzaken”, schrijven de onderzoekers.

Blootstelling aan olanzapine gedurende slechts 36 weken resulteerde in een verlies van corticale dikte dat gelijk is aan vier keer het verlies over de gehele levensduur van iemand die het medicijn niet heeft gebruikt.

Er zijn ook goede resultaten te zien bij degenen die stoppen met het gebruik van antipsychotica. Een recent onderzoek toont aan dat het toevoegen van antipsychotica aan psychotherapie voor psychose in de eerste episode niet tot enige verbetering leidt. Het stoppen van het gebruik van antipsychotica wordt ook in verband gebracht met verbetering van de cognitieve functies.

Resultaten

Bij het vergelijken van degenen die olanzapine gebruikten met die op placebo, hadden degenen in de olanzapinegroep meer corticale verdunning – wat betekent dat het medicijn daarvoor verantwoordelijk was.

De onderzoekers merken op dat antipsychotica steeds vaker worden voorgeschreven aan mensen met diagnoses als autisme en depressie. Ze bevestigen ook dat antipsychotica tal van gevaarlijke bijwerkingen met zich meebrengen, waaronder niet in de laatste plaats het risico op plotseling overlijden – ‘met een risico op onverwacht overlijden aanzienlijk hoger bij zowel kinderen als oudere personen’.

De onderzoekers bevestigden dat in dit onderzoek de aangetoonde effecten van olanzapine op de hersenstructuur met name bij oudere deelnemers meer uitgesproken waren.

Lees verder bij de bron: ggznieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
53e2d2404d55a514f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254784d73297fdd9f4c 640 Black Lives Matter

Jonge blanke moeder geëxecuteerd door Black Lives Matter menigte omdat ze ‘All Lives Matter’ zou hebben gezegd

5193215539 025cfa1328 b Big Pharma

De corona-crisis onthult de impact van Big Pharma op medisch onderzoek