Oudjes: ‘Afschaffen luchtalarm probleem voor ouderen’

De sirenes die elke eerste maandag van de maand om 12 uur bij wijze van test loeien, gaan verdwijnen. Het alarm bij rampen wordt vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms’jes van de overheid. Ouderenorganisaties vrezen dat dat vooral voor de oudste groep ouderen problematisch is.

Het besluit om te stoppen met de luchtalarmsirenes is eind vorig jaar al genomen door toenmalig minister Ivo Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij heeft het voorgelegd aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s, die nu bekijken hoe snel gestopt kan worden. Mogelijk is dat per eind 2017. De huidige sirenegeluiden worden afgegeven door 4283 zogenoemde WAS-palen. Hoewel met de afschaffing geen bezuiniging is beoogd, kost dat jaarlijks 3,6 miljoen euro.

Nooit een computer gebruikt

De maatregel is vooral voor 75-plussers nadelig. Het Nationaal Ouderenfonds pleit voor het behoud van de sirene. Die is voldoende hoorbaar voor mensen die niet stokdoof zijn. Van de 75-plussers heeft 83 procent geen ervaring met internet. Van hen heeft zelfs 54 procent nog nooit een computer gebruikt.

Lees verder via Binnenlands Bestuur.

Photo by Tim Geers

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Close