in , ,

Overheden ondertekenen geheime vaccindeals. Dit is wat ze verbergen.

9034890173 6458150bdb staatsgeheim1

Toen leden van het Europees Parlement deze maand gingen zitten om het eerste openbaar beschikbare contract voor de aankoop van coronavirusvaccins voor te lezen , merkten ze dat er iets ontbrak. Eigenlijk ontbreekt er veel.

De prijs per dosis? Geredigeerd. Het uitrolschema? Geredigeerd. Het bedrag dat vooraf wordt betaald? Geredigeerd.

En dat contract, tussen het Duitse farmaceutische bedrijf CureVac en de Europese Unie, wordt beschouwd als een van ‘s werelds meest transparante.

Regeringen hebben miljarden dollars gestoken in het helpen van farmaceutische bedrijven bij het ontwikkelen van vaccins en besteden miljarden meer om doses te kopen. Maar de details van die deals blijven grotendeels geheim, waarbij regeringen en volksgezondheidsorganisaties instemmen met de eisen van farmaceutische bedrijven om geheimhouding.

Slechts enkele weken na de vaccinatiecampagne maakt die geheimhouding de verantwoording al moeilijk. De farmaceutische bedrijven Pfizer en AstraZeneca hebben onlangs aangekondigd dat ze hun Europese bezorgdoelen zouden missen, wat op grote schaal zorgen baarde naarmate gevaarlijke virusvarianten zich verspreiden. Maar de voorwaarden van hun contracten blijven goed bewaarde geheimen, waardoor het moeilijk is om bedrijfs- of overheidsfunctionarissen te ondervragen over schuld of verhaal.

Beschikbare documenten suggereren echter dat farmaceutische bedrijven flexibele leveringsschema’s, octrooibescherming en immuniteit van aansprakelijkheid eisten en ontvingen als er iets misgaat. In sommige gevallen is het landen verboden doses te doneren of door te verkopen, een verbod dat de inspanningen om vaccins naar arme landen te krijgen zou kunnen belemmeren.

Overheden snijden ten minste drie soorten vaccincontracten af: sommige kopen rechtstreeks bij farmaceutische bedrijven. Anderen kopen via regionale instanties zoals de Europese Unie of de Afrikaanse Unie. Velen zullen zich wenden tot het non-profit Covax-programma , een alliantie van meer dan 190 landen, dat koopt bij de medicijnfabrikanten met het oog op het wereldwijd beschikbaar maken van vaccins, vooral aan arme landen, gratis of tegen lagere kosten. Sommige regeringen hebben overeenkomsten gesloten met zowel fabrikanten als Covax.

De Verenigde Staten hebben 400 miljoen doses van de Pfizer-BioNTech- en Moderna-vaccins veiliggesteld, genoeg voor 200 miljoen mensen, en staan op het punt om tegen de zomer 200 miljoen extra doses te regelen , met opties om er nog eens 500 miljoen bij te kopen. Het heeft ook koopovereenkomsten op voorhand voor meer dan 1 miljard doses van vier andere bedrijven waarvan de inentingen nog geen goedkeuring van de Amerikaanse regelgevende instanties hebben.

De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de Europese Unie die namens haar 27 lidstaten onderhandelt, heeft bijna 2,3 miljard doses onder contract en onderhandelt over ongeveer 300 miljoen extra, volgens gegevens die zijn verzameld door UNICEF en Airfinity, een wetenschappelijk analysebedrijf.

Covax zegt dat het overeenkomsten heeft voor iets meer dan 2 miljard vaccindoses, hoewel het ook zijn contracten geheim houdt. Slechts ongeveer een dozijn van de 92 landen die in aanmerking komen voor vaccinsubsidies in het kader van de alliantie, zijn erin geslaagd om afzonderlijke deals te sluiten met individuele bedrijven, voor een totaal van 500 miljoen doses.

Ondanks de geheimhouding hebben overheids- en regelgevingsdocumenten, openbare verklaringen, interviews en af ​​en toe een vergissing enkele belangrijke details over de vaccinakkoorden onthuld. Hier is wat we hebben geleerd.

De ontwikkeling van vaccins is een riskante onderneming. Bedrijven investeren zelden in productie totdat ze zeker weten dat hun vaccins effectief zijn en goedkeuring van de overheid kunnen krijgen. Dat is een deel van de reden waarom het zo lang duurt om ze te ontwikkelen en uit te rollen.

Om dat proces te versnellen, hebben regeringen – voornamelijk de Verenigde Staten en Europa – en non-profitorganisaties zoals de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, of CEPI, een deel of al dat risico geabsorbeerd.

De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld tot $ 1,6 miljard toegezegd om het in Maryland gevestigde bedrijf Novavax te helpen bij de ontwikkeling van zijn coronavirusvaccin, volgens de officiële documenten. CEPI schopte tot ongeveer $ 400 miljoen aan subsidies en renteloze leningen.

Andere bedrijven hebben nog meer hulp gekregen. Het biotechbedrijf Moderna uit Massachusetts gebruikte niet alleen door de overheid ontwikkelde technologie als basis voor zijn vaccin, het ontving ook ongeveer $ 1 miljard aan overheidssubsidies om het medicijn te ontwikkelen. In augustus plaatste de regering vervolgens een eerste bestelling voor het vaccin voor $ 1,5 miljard . Het bedrijf heeft gezegd dat het project volledig door de federale overheid is betaald .

Dit soort regelingen is ontworpen om bedrijven te helpen een vliegende start te maken met de productie en om kosten zoals klinische tests te dekken.

Ondanks de enorme investeringen van de belastingbetaler, zijn de farmaceutische bedrijven doorgaans volledig eigenaar van de patenten. Dat betekent dat bedrijven kunnen beslissen hoe ….

Lees verder bij de bron: De New York Times

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
52e7d344495aa414f1dc8460962a3f7f1d37d8f85254794077277cd1954f 640 co2

Werkelijkheid verschilt van de perceptie: Welkom in de echte wereld van broeikasgas-emissies

712ed823177b74c9307d5f2c 640 democratie eu

Vicepresident Europese Commissie: Politiek durft niet te vertellen dat het oude leven nooit meer terugkomt