in , , ,

PANIEK!! We gaan weer eens verzuipen, allemaal!! Cruciale gletsjer is aan het afbreken

6309265002 7d47f59d7d Pine Island

De Pine Island-gletsjer, een cruciale gletsjer op de Zuidpool, is van binnenuit aan het afbreken. Als deze gletsjer in zee stort zal dat leiden tot een stijging van de zeespiegel met drie meter.

Wat blijkt? Die gletsjer is geen gletsjer maar een rivier van ijs, die uiterst traag naar zee stroomt – een natuurlijke beweging – en die in de Pine baai uiteraard stijf bevroren blijft drijven.

Het bed waar de grootste hoop blijft liggen – op het land zelf – is in feite een 2 tot 2,5 kilometer diep meer, natuurlijk ook al stijf bevroren. Het plaatje dat de site gebruikt is zeker 2 jaar oud maar wellicht ouder en gepikt van Wikipedia, al wordt in het artikel door de plaatsing ervan gesuggereerd dat die breuk nu pas heeft plaatsgevonden.

De NASA heeft er een mooi artikeltje over; lekker in paniek-stijl.

In 2013: PANIEK
In 2014: PANIEK
In 2015: PANIEK
In 2016: PANIEK

Als al het ijs op het land rond de Amundsen zee afsmelt stijgt de zeespiegel met 1,2 meter, volgens NASA. Er is helemaal NIETS dat erop wijst dat dit in de komende tijd gaat gebeuren, integendeel. Als er een stuk ijs afbreekt van een enorme ijsschots op het water, zoals nu in Pine Island Bay, gebeurt er niks met de zeespiegel als dat stuk mocht smelten.

Want wat afbreekt is al deel van de zee. Wet van Archimedes. Oh, en dat er ‘warm water’ onder die schots door het binnenland in sijpelt? Dat is flauwekul. Er is daar geen warm water. Dat warme water bestaat uit zwaar onderkoeld zout water onder enorme druk, nog kouder dan het ijs zelf, dat onder de ijsrivier doorkruipt.

Het is die druk die maakt dat die vochtige laag niet kan bevriezen, want ijs zet uit, en zo’n lullig laagje is niet in staat anderhalve kilometer ijsberg op te tillen – die in dat diepe meer verankerd ligt. Wat daaronder blijft liggen is (vochtig) zout. Want ijs kan dat zout niet opnemen.

En die laag zout ligt er al eeuwen, en is waarschijnlijk ook de reden dat zo’n ijsrivier schuift, in plaats dat het gevaarte rustig op zijn plek blijft liggen.

Afijn, laat die zwemvesten nog maar even in de kast liggen. Tegen de tijd dat de zeespiegel door het afbreken van een stuk ijs op zee stijgt, valt Pasen en Pinksteren op één dag en kunt U bijtijds rustig zwemmend of roeiend Eindhoven bereiken, waar tegen die tijd de palmboompjes groeien op het zonnige strand 🙂

Lees verder via de Bron: zaplog

Photo by NASA Earth Observatory cc

Uitgelichte plaatje laat overigens juist de geboorte van een nieuwe ijsberg zien op deze gletsjer..

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Discriminatie 1024x764 e1480715488315

Discriminatie: Minimumloon en bijstandsuitkering. ‘PvdA en DENK zwijgen’

12815430035 4de5559005 cancer

Veelgebruikte E-nummers in bewerkte voeding gelinkt aan darmkanker bij muizen