in ,

Pechtold zegt elke keer iets anders in zijn campagne

7961501026 ca39561a6b pechtold e14220493718491

D66-drammer Alexander Pechtold duikt en draait over de uitspraken die hij twee weken geleden deed in een campagnestuk in De Telegraaf. Hij eiste toen op hoge toon miljarden extra aan bezuinigingen. PvdA-leider Diederik Samsom sprak hem hier woensdagavond op aan in een verhit debatje in de talkshow Pauw.

Pechtold-adept Jeroen Pauw kapte het debat af waardoor Pechtold wegkwam met wat vaag gezwets over een kleinere overheid. Pauw toont regelmatig partijdigheid en dat was woensdag helaas niet anders. Hij presteerde het deze keer zelfs om Pechtold – zonder ironie – aan te vullen met een D66-campagneslogan.

Van dat soort ‘journalisten’ kunnen we weinig verwachten. Feiten zijn voor ijdele tv-personalities ondergeschikt aan hun eigen oordelen en voorkeuren.

Over de zieke incrowd-cultuur binnen de Nederlandse journalistiek wellicht een andere keer meer. Het voert te ver om daar nu een lange beschouwing over te schrijven. We volstaan met de vaststelling dat Pauw er een exponent van is.

Wat zijn de feiten over de Pechtold-bezuinigingen?

Al in februari 2014 – toen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen – riep Pechtold op tot extra bezuinigingen op de zorg en de sociale zekerheid.

GroenLinks-leider Bram van Ojik zei: ‘Ben je aangewezen op uitkering of zorg dan ben je bij Pechtold de klos. D66 verder naar rechts.’ PvdA-Kamerlid Martijn van Dam noemde het D66-plan niet sociaal: ‘D66 haalt de VVD weer eens rechts in’.

D66 won bij die gemeenteraadsverkiezingen toch, en in april 2014 herhaalde Pechtold zijn eisen als inzet voor de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2015. Dagblad Trouw berichtte toen: ‘D66 denkt dat 1 miljard gevonden kan worden door te bezuinigen op de zorg en de sociale zekerheid.’

Krap een half jaar later, in oktober 2014, sloot D66 een pact met het CDA. Ze besloten samen op te trekken in de onderhandelingen over een belastingstelsel. Hun gezamenlijke doel: meer bezuinigen op de zorg en de sociale zekerheid.

Het valt trouwens op dat we in de huidige campagne voor de Statenverkiezingen nog maar weinig horen over dat omstreden bezuinigingspact van D66 en CDA. Ze voeren afzonderlijke campagnes maar hebben al maandenlang een rechtse deal.

Tweeënhalve week geleden herhaalde Pechtold voor de zoveelste keer zijn eis voor extra bezuinigingen. Gisteravond werd hij er direct op aangesproken door Samsom. En zijn reactie? Hij beschuldigde Samsom van het zaaien van ‘angst’.

De feiten zijn duidelijk. Het D66-verkiezingsprogramma ook. Pechtold wil extra bezuinigen op de zorg en de sociale zekerheid. Hij wil het zelfs zo graag dat hij een rechts pact sloot met het CDA om sterker te staan in de onderhandelingen.

Nu loopt een verkiezingscampagne en komt Pechtold aan met ontwijkende praatjes. Samsom heeft gelijk dat mensen recht hebben op duidelijkheid.

Wat wil het kabinet? Wat willen VVD en PvdA?

In het kabinet is afgesproken dat de lastenverlichting betaald zal worden uit meevallers. Door het economisch herstel komt daar ruimte voor. Een deel van dat geld zal gebruikt worden om de gaswinning in Groningen te verminderen, met de rest kan de belasting worden verlaagd, en de economie worden aangejaagd.

Dat is de inzet van de PvdA. Extra bezuinigingen kunnen bij de PvdA op vrijwel geen draagvlak rekenen. Maar zelfs de meerderheid van de VVD-achterban is nu tegen extra bezuinigingen. Dat zou het economisch herstel namelijk schaden.

Waarom duikt Pechtold? Waarom is hij niet eerlijk?

Zondag bleek uit een peiling dat slechts 51 procent van de D66-achterban voor extra bezuinigingen is. Als Pechtold nu eerlijk zou zeggen wat hij wil, dan jaagt hij een heel groot deel van zijn (potentiële) kiezers tegen zich in het harnas.

Best hypocriet. Pechtold eist al ruim een jaar extra bezuinigingen op de zorg en de sociale zekerheid. Nu er verkiezingen aankomen, en uit een peiling blijkt dat zijn achterban er zwaar verdeeld over is, begint hij te duiken en te draaien.

Het is aan journalisten die wél onpartijdig zijn en de feiten boven hun persoonlijke voorkeur stellen, om door het duiken en draaien van Pechtold heen te prikken.

Lees verder via Stop de bankiers.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5857958292 65992cb37c euro drain e1426156933432

Het ECB beleid werkt: euro is waardeloos geworden, modaal verdieners nu ook in de problemen

5064057309 de589d4bf9 deurwaarder e1426187642833

Inkomens zijn onvoldoende om van te leven