in , ,

Politie gebruikt mogelijk omstreden spionagesoftware

12934802605 008b0fba9d Spionage1

Gisteren verscheen op internet een enorme berg aan technische en klanteninformatie van het bedrijf Gamma International. Dat is de maker van FinFisher, een softwareprogramma waarmee computers kunnen worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, beeldschermkopieën te maken en toetsaanslagen te registreren. Spionagesoftware dus, die alleen wordt verkocht aan overheden.

De hack is een grote overwinning voor burgerrechtenactivisten. FinFisher werd onder meer door de overheid van Bahrein gebruikt om de computers van dissidenten te bespioneren gedurende de Arabische Lente. Sindsdien liggen het programma en het bedrijf onder vuur.

Ook de Nederlandse politie lijkt gebruik te maken van het programma. In de gehackte klantenbestanden werd een versleutelingscode gevonden die toebehoort aan een lid van de Nationale Eenheid, de landelijke politie in Driebergen. De match werd gevonden door de Nederlandse hacker Jurre van Bergen, die zich met andere digitale experts op de geopenbaarde informatie had gestort.

Vervolgens werd duidelijk dat deze klant, waarschijnlijk de Nederlandse politie dus, gebruik maakt van drie van Gamma’s softwareprogramma’s. De licentie zou lopen van 2012 tot 2015.

‘Het is raar dat de politie die producten nu al in gebruik heeft’, zegt Rejo Zenger van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. ‘Bovendien hebben ze dat altijd verzwegen.’ Zenger diende in 2012 een Wob-verzoek in om te vragen naar het gebruik van spyware. Toen kreeg hij als antwoord dat er geen documenten over waren gevonden.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt dat het gebruik van spyware onder voorwaarden al is toegestaan.

via VK.

Photo by blu-news.org cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
12922117085 0a58c5c5d7 school1

‘kindcentratiekamp’ plek waar de ongelukkige kinderen van ‘hardwerkende Nederlanders’ gedrild worden

9465029143 73d7c3c571 reactor doelen1

Is kernreactor Doel 4 stilgelegd na daad van sabotage?