in , ,

Politie gebruikt mogelijk omstreden spionagesoftware

Gisteren verscheen op internet een enorme berg aan technische en klanteninformatie het bedrijf Gamma International. Dat is de maker van FinFisher, een softwareprogramma waarmee computers kunnen worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, beeldschermkopieën te maken en toetsaanslagen te registreren. Spionagesoftware dus, die alleen wordt verkocht aan overheden.

De hack is een grote overwinning voor burgerrechtenactivisten. FinFisher werd onder meer door de overheid Bahrein gebruikt om de computers van dissidenten te bespioneren gedurende de Arabische Lente. Sindsdien liggen het programma en het bedrijf onder vuur.

Ook de Nederlandse politie lijkt gebruik te maken het programma. In de gehackte klantenbestanden werd een versleutelingscode gevonden die toebehoort aan een lid van de Nationale Eenheid, de landelijke politie in Driebergen. De match werd gevonden door de Nederlandse hacker Jurre van Bergen, die zich met andere digitale experts op de geopenbaarde informatie had gestort.

Vervolgens werd duidelijk dat deze klant, waarschijnlijk de Nederlandse politie dus, gebruik maakt drie van Gamma’s softwareprogramma’s. De licentie zou lopen van 2012 tot 2015.

‘Het is raar dat de politie die producten nu al in gebruik heeft’, zegt Rejo Zenger digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. ‘Bovendien hebben ze dat altijd verzwegen.’ Zenger diende in 2012 een Wob-verzoek in om te vragen naar het gebruik van spyware. Toen kreeg hij als antwoord dat er geen documenten over waren gevonden.

Een woordvoerder het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt dat het gebruik van spyware onder voorwaarden al is toegestaan.

via VK.

Photo by blu-news.org


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘kindcentratiekamp’ plek waar de ongelukkige kinderen van ‘hardwerkende Nederlanders’ gedrild worden

Is kernreactor Doel 4 stilgelegd na daad van sabotage?